Mainos

Tanskan Henrik muistetaan rääväsuisena prinssinä – viimeisiä vuosia varjosti sairaus

0:19

Tanskan prinssi Henrik kuoli myöhään tiistaina. Hän oli 83-vuotias.

Tanskan hovin mukaan prinssi Henrik kuoli viime yönä kello 23.18. Paikalla olivat hänen puolisonsa Tanskan kuningatar Margareeta ja heidän kaksi poikaansa.

Hovi tiedotti viime perjantaina prinssin tilan heikentyneen. Kruununprinssi Frederik keskeytti vierailunsa Etelä-Korean Pyeongchangin olympiakisoissa ja matkasi Tanskaan isänsä luokse.

Prinssi Henrik sairastui keuhkokuumeeseen tammikuun lopulla ollessaan matkalla Egyptissä. Henrik kiidätettiin takaisin Kööpenhaminaan, missä hänen vasemmasta keuhkostaan löydettiin kasvain. Vaikka kasvain todettiin hyvänlaatuiseksi, prinssi sai infektion, jonka vuoksi hovi tiedotti Henrikin tilan huonontuneen dramaattisesti.

Prinssi Henrik joutui sairaalahoitoon useita kertoja vuoden 2017 aikana. Syyskuussa hänen todettiin sairastavan dementiaa.

Suorat lausunnot nousivat otsikoihin

Prinssi Henrik tunnettiin suorapuheisena kuninkaallisena, joka esitti mielipiteensä poikkeuksellisen avoimesti asemaansa nähden. 

Viime vuosina Henrikin kiivaat mielipiteet nousivat useasti julkisuuteen. Henrik sanoi suoraan, ettei hän ole tyytyväinen Tanskan hovilta saamaansa titteliin. Kuningatar Margareetan puolisona Henrikin titteli oli prinssi, mutta hän olisi halunnut olla kuningas.

Henrik sanoi prinssin tittelin olevan epäreilu ja sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Elokuussa 2017 Henrik kohahdutti sanomalla, ettei hän halua tulla haudatuksi kuningattaren viereen, jos häntä ei nimetä kuninkaaksi.

Prinssi Henrik

s. 11. kesäkuuta 1934 Ranska

k. 13. helmikuuta 2018 Tanska

Meni naimisiin kuningatar Margareeta II:n kanssa vuonna 1967. Liittoon syntyi kaksi poikaa, kruununprinssi Frederik (s. 1968) ja prinssi Joachim (s. 1969). 

Vuonna 2016 kuninkaallisista tehtävistä eläköitynyt Henrik koki, että kuningatar Margareeta teki hänestä narrin tittelin suhteen – huolimatta siitä, että prinssin titteli on perinteinen hänen asemassaan olevalle miehelle.  

– Vaimoni päätti, että hän haluaa olla kuningatar ja se on hienoa. Mutta henkilökohtaisella tasolla hänen täytyy tietää, että kun mies ja nainen ovat aviossa, he ovat tasa-arvoisia. Vaimoni ei ole osoittanut kunnioitusta, jota tavallisen vaimon tulisi osoittaa, prinssi lausui.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.