Tanska suitsii teinien ryypiskelyä – 16-vuotiaat voivat ostaa jatkossa korkeintaan vahvaa nelosolutta

"Liian vahvaa kaljaa tai liian laihaa viiniä" – näin kansa ajattelee alkoholiprosentin nostosta kaupoissa 3:39
Katso vdeo: Tämä mieltä kansalaiset ovat kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan nostosta

Tanska rajoittaa alkoholin myyntiä alaikäisille ja korottaa nikotiinituotteiden verotusta, maan terveysministeriö kertoi tiistaina. Terveysministeri Sophie Löhden mukaan syy tiukennuksille on alkoholin ja nuuskan käytön lisääntyminen nuorten keskuudessa.

– Lapset ja nuoret aloittavat juomisen liian aikaisin, ja he huovat liian paljon, Löhde sanoi lehdistötilaisuudessa.

Vastaisuudessa yli kuusiprosenttisten alkoholijuomien oston alaikäraja on 18 vuotta aiemman 16:n sijasta. Tähän asti Tanskassa 16-vuotiaat ovat voineet ostaa enimmillään 16,5-prosenttisia juomia.

Järjestö pitää muutosta liian lepsuna

Samalla nuuskan verotus kaksinkertaistetaan, mikä nostaa nuuskapaketin hintaa keskimäärin noin 12 kruunulla (1,60 euroa) yhtä suureksi kuin tupakka-askin hinta. Myös nuuskan maku- ja tuoksuaromit kielletään.

Nuoret tanskalaiset käyttävät alkoholia selvästi eurooppalaista keskiarvoa enemmän. Tanskan terveysviranomaisten mukaan 15-vuotiaista tanskalaispojista 27 prosenttia ja tytöistä 22 prosenttia juo viikoittain.

Lasten oikeuksia ajavan Börns Vilkår -järjestön johtaja Rasmus Kjeldahl pitää uusia lakeja riittämättöminä edistysaskeleina. Hänen mukaansa kaiken alkoholin myynnin alaikärajaksi olisi pitänyt säätää 18 vuotta. Samaa on esittänyt myös Tanskan lääkäriliitto.

Kjeldahl ennustaa, ettei lakimuutoksella ole suurta merkitystä, sillä valtaosa nuorten suosimista alkoholijuomista on nytkin alle kuusiprosenttisia.

Lue myös:

    Uusimmat