Tanska seuraa Suomen jalanjäljissä

Puolustusyhteistyösopimus Yhdysvaltain kanssa allekirjoitetaan lähipäivinä.

Tanska aikoo allekirjoittaa lähipäivinä oman puolustusyhteistyösopimuksensa (DCA) Yhdysvaltain kanssa, kertoi pääministeri Mette Frederiksen lehdistötilaisuudessa tiistaina. Hänen mukaansa sopimus merkitsee suurta muutosta, sillä Yhdysvallat saa mahdollisuuden sijoittaa joukkojaan ja kalustoaan Tanskan maaperälle.

Frederiksen ei tarkentanut, kuinka suurista määristä on kyse. Yhdysvaltain joukkoja voidaan sijoittaa sopimuksen mukaan kolmeen lentotukikohtaan Jyllannin saarella. Ne ovat Karup, Skrydstrup ja Aalborg.

Suomi allekirjoitti oman DCA-sopimuksensa Yhdysvaltain kanssa maanantaina ja Ruotsi joulukuun alussa.

Ei ydinaseita Tanskaan

Sopimus ei koske Tanskalle kuuluvia Färsaaria tai Grönlantia. Hallituksen mukaan se ei myöskään muuta Tanskan aiempaa kantaa, jonka mukaan sen maaperälle ei saa rauhan aikana sijoittaa ydinaseita.

Keväästä 2022 lähtien neuvotellun sopimuksen koko sisältö julkistetaan, kun ulkoministeri Lars Lökke Rasmussen on allekirjoittanut sen myöhemmin tällä viikolla.

Puolustusyhteistyösopimus on ensi vaiheessa voimassa kymmenen vuotta. Se pitää vielä hyväksyä Tanskan parlamentissa ennen sopimuksen astumista voimaan. Hallitus arvioi, että siihen kuluu noin vuosi.

Tanska on ollut Naton jäsen vuodesta 1949 eli puolustusliiton perustamisesta saakka.

Lue myös:

    Uusimmat