Tanja, 38, antoi kolme vuotta sitten pois kotinsa tavarat ja muutti asuntoautoon neljän koiransa kanssa – liikkuvainen nainen ei kaipaa kerrostaloarkea: "Tämä oli loistava ratkaisu"

Kiireinen ja liikkuva työ muutti agilitykouluttajana toimivan Tanja Kurikan elämän kolme vuotta sitten. Hän luopui kerrostaloasunnostaan, antoi pois ylimääräiset tavaransa ja muutti renkaiden päälle.

– Minun piti olla paljon toisilla paikkakunnilla ja halusin saada koirat mukaan. Asuntoauto oli loistava ratkaisu.

Nykyään Lempäälässä työskentelevä 38-vuotias Tanja Kurikka kertoo, että myös hänen bordercolliensa ovat sopeutuneet asuntoautoelämään hyvin. Neljälle koiralle on ehtinyt muodostua autosta omat paikkansa.

– Ne ovat kaavoihin kangistuneita, Tanja kuvailee hymyilevällä äänellä.

Elämänmuutos oli tuolloin osittain hyppy tuntemattomaan, sillä naisella ei ollut aikaisempaa kokemusta asuntoautoista. Suunnitelmissa hän ei myöskään aikaillut, sillä idea muuttui todeksi muutamassa viikossa.

– Katsoin netistä karavaanaripalstoilta, mitä [varusteita] autossa tulee olla. En ollut ikinä ollut asuntoautossa yötä, hän muistelee.

Koti on aina mukana, minne tie viekin

Tanja kertoo siirtyvänsä paikasta toiseen aina asuntoautollaan.

Näin joulun alla Tanja ei tunnusta olevansa jouluihminen, mutta hänelle on tärkeintä sukulaisten näkeminen ja yhdessä oleminen.

Kun kumppani asuu Tampereella, äiti Pohjois-Karjalassa ja appivanhemmat Keski-Suomessa, joulun pyhiin sisältyy runsaasti asuntoautoilua.

Yöt Tanja kertoo viettävänsä aina asuntoautossaan, vaikka iltaa istuttaisiinkin sukulaisten luona.

– Se on niin helppoa, kun ei tarvitse pakata laukkuun hammasharjaa ja muuta. Voi käydä kylässä, mutta saa kuitenkin nukkua omissa lakanoissa.

Ja mikäs siellä on oleskellessa. Tanja on omien sanojensa mukaan muokannut asuntoautoa itselleen ja koirilleen sopivaksi.

– Takatalliin on järjestetty kulku sisäkautta, ja näin saatiin muutama neliö lisää. Vanhimmalle koiralle on rakennettu lisäksi ramppi, jota pitkin se nousee petiinsä.

Enemmän elämää, vähemmän tavaraa

Asuntoautoelämä on opettanut naiselle, että vähemmälläkin tavaramäärällä selviää elämässä.

Näin joulun aikaan lahjat kuitenkin kuuluvat perinteisiin, ainakin osittain.

– Perheen kanssa meillä on ollut diili, että aikuiset eivät osta lahjoja toisilleen. Siskon lapsille hankin lahjat ja on mukava ostaa lahjoja, mutta se pysyy maltillisena.

Myös koiria muistetaan pienillä lahjapaketeilla, ja jouluaaton perinteeksi on muodostunut yhteinen agilitytreeni.

– Koirat saavat lahjaksi jumppakurssin, jolle ne osallistuvat ensi vuonna. Joulupaketissa on myös jumppavälineitä ja possunkorvia.

Asuntoautossa nautitaan siis rauhallisesta joulusta ilman suurempaa hössötystä.

– Jouluna on mukavaa, kun on vapaata. Muutoin joulun sanoma kaupallisena ei ole mun juttu.

Ikuisesti asuntoautossa – vaiko ei?

Vaikka asuntoautoelämä tällä hetkellä maistuukin, niin Tanja haaveilee joku päivä muuttavansa ”maan tasalle”.

– Aluksi ajattelin, että olen tässä niin kauan, kuin siltä tuntuu. Jos kuitenkin löytyy täydellinen asunto, niin ehkä voisin muuttaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja