Tanja pelasti loukkaantuneen siilin, mutta kahden viikon päästä paljastui todellinen yllätys! Katso sydämet sulattava video siiliperheestä

1:22
Katso video: Siiliperhe aterioimassa – katso ihastuttava video

Siilirinki pelasti mahdollisesti kokonaisen siiliperheen elämän. Nyt poikaset emon kera ovat hyvässä hoidossa.

Dumbo-siiliemo – jonka emous ei ollut vielä tiedossa hoidon alettua – tuotiin kauhajokilaisen Tanja Nevalan luokse loukkaantuneena kesäkuussa.

– Luotsaan täällä Etelä-Pohjanmaalla siilirinkiä ja autamme pulaan joutuneita siilejä vapaaehtoisvoimin. Meillä kuuluu rinkiin noin 15 vapaaehtoista jäsentä, Nevala taustoittaa.

– Siiliemo päätyi luokseni Kauhajoelle oltuaan jonkinlaisessa kolarissa, epäilen että oli tullut polkupyörän kanssa osumaa, Nevala kertoo.

Dumbo-siili lepäili kaksi viikkoa Nevalan luona. Vapautuksen koittaessa huomattiin pesässä kuitenkin todellinen ihme.

– Kun oli tarkoitus vapauttaa siili, huomattiin poikaset pesässä. Ne olivat täydelliset yllätysvauvat.

Yllätys paljastui vasta myöhemmin

Löytöhetkellä siilinpoikaset olivat 2–3 päivän ikäisiä.

– Jo siilin tullessa hoitooni ihmettelin, kun se oli niin mahdottoman itsepäinen eikä suostunut sukupuoltaan näyttämään, niin tiukasti oli kerällä. Kävely oli vaappuvaa ja huteraa. Jälkikäteen kyllä ymmärsi, miksi näin oli, sillä oli varmaan kaikki suojeluvaistot niin tiukasti päällä jo tuolloin poikasten suhteen.

Emo erkanee poikasistaan ehkä ensin

Poikaset ovat nyt noin kuuden viikon ikäisiä. Luonto kutsuu Nevalan kesävieraita noin puolen kilon painoisina.

– Emo luultavasti pääsee luontoon jo aiemmin, koska poikasten hoito alkaa jo selvästi  ottaa voimille. Lisäksi vieroitus on hyvässä vaiheessa. Kahdeksan viikkoinen poikanen on jo täysin vieroitettu emostaan ja pärjää omillaan, Nevala kertoo.

Nevala nimesi siilinpoikaset hupaisasti vastikään päättyneen Game of Thrones sarjan mukaan.

– Poikaset ovat nimeltään Sansa, Tyrion, Jaime, Arya, Tormund, Bran, Daenerys, Cersei sekä Jon, Nevala kertoo iloisena.

Milloin poikanen tarvitsee hoitoa?

Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry ohjeisti Facebookissa heinäkuun alussa, milloin luonnossa tavattu siilinpoikanen täytyy toimittaa hoitoon.

Yhdistyksen mukaan siilinpoikaset itsenäistyvät parin kuukauden ikäisenä emostaan. Vieroitettu siilinpoikanen painaa noin 250 grammaa.

– Jos luonnossa tapaa tätä pienemmän poikasen tai poikanen on heikkokuntoinen, se tulee toimittaa asiantuntijalle hoitoon. Kärpäset saattavat munia huonokuntoisten poikasten iholle. Kärpäsenmunat näkyvät pieninä riisinjyvinä useimmiten siilin korvien ja silmien alueella. Tällainen poikanen on välittömän avun tarpeessa, yhdistys opastaa.

Siilien talvehtimista ja selviytymistä voi helpottaa ruokkimalla siilejä pihapiirissä esimerkiksi kissanruoalla ja keitetyllä kalalla. Siileille voi myös rakentaa talven yli talvipesiä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja