Tänään vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää – tarkasta omasi!

Kaikissa Pohjoismaissa vietettävällä teemapäivällä muistutetaan, että ainoastaan toimiva palovaroitin hälyttää.

Palovaroittimen toiminta tulee testata kuukausittain, paristo vaihtaa säännöllisesti sekä vaihtaa vanhat palovaroittimet uusiin palovaroitinvalmistajan antamien ohjeiden mukaan.

Vuosittain vietettävän palovaroitinpäivän tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä paloturvallisuudessa, sillä kaikissa Pohjoismaissa paloturvallisuuteen liittyvät haasteet ovat samankaltaisia. Suomessa, Norjassa ja Islannissa palovaroittimet ovat olleet pakollisia kaikissa asunnoissa jo pitkään. Ruotsissa ja Tanskassa palovaroitinvaatimus koskee uudisrakentamista.

Tilastoja

Suomessa asuinrakennuksissa ja vapaa-ajanasunnoissa syttyy vuorokaudessa keskimäärin yhdeksän tulipaloa, joihin pelastuslaitos hälytetään. Kohtalokas tulipalo sattuu lähes aina asuinrakennuksessa. Palokuolematilastoja vertailtaessa Suomi on edustanut huonoa länsieurooppalaista tasoa.

Yksistään palovaroittimen oikea toiminta ei riitä takaamaan selviytymistä uhkaavasta tulipalosta, vaan palavasta asunnosta on myös osattava ja pystyttävä poistumaan. Vaikka paloturvallisuusviikko päättyy virallisesti palovaroitinpäivään, voi paloturvallisuusviikon haasteeseen vastata edelleen. Oma paloharjoitus -kampanjaan voi osallistua tekemällä oman kodin, työyhteisön, koulun, oppilaitoksen, päiväkodin tai taloyhtiön poistumisharjoituksen loppuvuoden aikana.

Ennakkotietojen mukaan Suomessa on tulipaloissa kuollut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 44 ihmistä. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Miljoonaa asukasta kohden palokuolleita on noin kahdeksan. Tällaisella suhdeluvulla Suomi olisi tänä vuonna samalla tasolla Norjan kanssa ja hieman paremmalla sijalla kuin Ruotsi.

(MTV LIFESTYLE - STT)

Lue myös:

    Uusimmat