Mainos

Maahanmuutto tuonut lisää B-hepatiitin kantajia – tartunnat sen sijaan laskussa

Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C-hepatiitti, mutta Suomessa hepatiitit eivät ole enää maanvaiva. Suomessa parantunut rokotesuoja on vähentänyt B-hepatiitin tartunnat alle kymmeneen vuodessa, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Pahimmillaan tartuntoja oli 1990-luvulla lähes 180 vuodessa. Torstaina vietettiin maailman hepatiittipäivää. 

Myönteisen kehityksen syy on rokotusten lisäksi neulanvaihtopisteiden yleistyminen huumeidenkäyttäjille sekä valistus, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Kalle Jokelainen Helsingin Meilahden sairaalasta. 

B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Se tarttuu veren välityksellä muun muassa suojaamattomassa seksissä tai puhdistamattomien neulojen kautta esimerkiksi tatuoitaessa tai huumekokeilussa.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta

Vaikka tartuntojen määrä on vähentynyt, hepatiitti B:tä sairastavien määrä on kasvanut. Tämä johtuu maahanmuutosta alueilta, joissa hepatiitti B:n kantajia on paljon, Jokelainen kertoo.

Maailmassa noin 240 miljoonalla ihmisellä on B-hepatiitti.

B-hepatiitin itämisaika on noin kolme kuukautta. Oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään. Suomalaiset saavat B-hepatiittia Suomesta ja ulkomailtakin, Jokelainen kertoo. 

Sen sijaan A-hepatiitti tarttuu suurimmaksi osaksi ulkomailta, mutta myös Baltiasta tai Välimeren alueelta. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. Suomessa sen voi saada esimerkiksi kuumentamattomista ulkomaisista pakastemarjoista.

Kolmas hepatiittityyppi on hepatiitti C. Valtaosa Suomen C-hepatiittitartunnoista tulee suonensisäisistä huumeista, Jokelainen kertoo. Ulkomailla C-hepatiitti voi tarttua esimerkiksi verenvaihdon yhteydessä sairaalassa. C-hepatiittia todetaan Suomessa noin 1200 vuosittain. Yleisimmin sitä on 20-24-vuotiailla. Kaikkiaan Suomessa C-hepatiittia sairastaa jopa 30 000 ihmistä, osa tietämättään. 

A- ja B-hepatiittia vastaan on rokote, mutta C-hepatiittiin ei.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja