Mainos

"Tänään on rekkamiesten musta päivä" – hallitus ja demarit eripuraisia rekkaliikenteen rajoitusten purusta

SDP kritisoi kyselytunnilla hallituksen suunnitelmaa purkaa Suomessa tapahtuvan ulkomaisen rekkaliikenteen eli kabotaasikuljetusten rajoituksia. SDP:n mukaan rajoitusten poistoa ei voi perustella EU-pakolla ja muutos uhkaa suomalaista kuljetuselinkeinoa. 

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi kabotaasikuljetuksia koskevan mietinnön aiemmin tänään. 

– Tänään on rekkamiesten musta päivä, kun hallituspuolueet siunasivat (Timo) Soinin (ps.) linjan perussuomalaisten johtamassa liikennevaliokunnassa, sanoi Suna Kymäläinen (sd.).

EU-komissio on uhannut viedä Suomen tuomioistuimeen, jos lisärajoituksia toisesta EU-maasta saapuville kuljettajille ei poisteta. Soinin mukaan tätä olisi voinut jäädä odottamaan tai valmistautua muutokseen ajoissa.

– Nyt kysymys on siitä, miten parhaiten turvataan suomalaisten edut näissä tapauksissa, Soini sanoi.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vastasi ehdotettuihin tapoihin tukea suomalaisia kuljetusyrittäjiä. Hänen mukaansa ehdotettu vinjetti- eli tienkäyttömaksu ei kuluineen tuo tuloja yhteiskunnalle.

– Liikenne- ja viestintäministeriö uudistaa tieliikennelakia syksyllä. Ajatus on, että kiristämme talvirengassääntelyä, Berner sanoi.

Suomessa vähän kabotaasikuljetuksia

Bernerin mukaan tällä hetkellä Suomessa tapahtuvista kuljetuksista 0,4 prosenttia on kabotaasikuljetuksia. Suomalaisyritykset taas tekevät ulkomailla noin kolminkertaisesti enemmän kabotaasikuljetuksia kuin ulkomaalaiset Suomessa.

Jyrki Kasvi (vihr.) kysyi, toisiko ulkomaalaisyrittäjien pitäminen ulkona Suomesta mahdollisia rajoituksia suomalaisyrittäjien mahdollisuuksiin ulkomailla.  

– Tämä vähentää tyhjänä ajoa, alentaa kustannuksia ja vähentää ympäristölle haitallisia seuraamuksia. Täytyy turvata myös suomalaisen kuljettajan mahdollisuus työskennellä ulkomailla, Soini vastasi. 

Nykyisin ulkomaiset rekat saavat ajaa Suomessa kymmenen sisäistä kuljetusta kolmessa kuukaudessa. Uudessa laissa rekat saisivat ajaa kolme kuljetusta viikossa. 

Valiokunnan mukaan kabotaasi vähentäisi kuluja ja päästöjä. Kuljetusyrittäjät ja AKT ovat voimakkaasti vastustaneet rajoitusten vähentämistä. 

Päivitys 18.02: Otsikkoa tarkennettu. Aiemmin demareiden tilalla luki oppositio. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.