Lauantai oli kesän 64. hellepäivä! Yhtä lämmintä viimeksi 1960-luvun alussa

Harvinaisen lämmin sää on hellinyt tänään eteläistä Suomea. Helleraja ylittyi kaikkiaan viidellä paikkakunnalla.

Ykköspaikan vei nimiinsä Rauma, jossa mittarilukemaksi saatiin 26,1. Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä on myöhäisin 26 asteen ylitys ainakin 1960-luvun alusta lukien.

Yli 25 asteen päästiin tänään lisäksi Kemiönsaaressa, Salossa, Vihdissä ja Mäntsälässä.

– Aika harvinaista, päivystävä meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta kommentoi sitä, että hellelukemia mitataan vielä tähän aikaan syyskuussa.

Syytä myöhäisille helteille voidaan Korhosen mukaan hakea lähinnä sattumasta.

– Kaikkien olojen on satuttava kohdalleen. On oltava riittävän lämmin ilmamassa, mutta ei niin lämmintä ja kosteaa, että yön sumupilvet jäisivät paikalleen, hän sanoo.

Helle-ennätyksestä puuttuu 2 pävää

Tänään oli tämän kesäkauden 64. hellepäivä. Jos tämän jatkoksi saataisiin vielä yksi, sivuttaisiin vuoden 2002 ennätystä.

Viime vuonna hellepäiviä kertyi yhteensä 19. Kuudenkymmenen hellepäivän raja meni rikki myös vuonna 2006, jolloin oli 61 hellepäivää.

Kaikkien aikojen myöhäisin hellepäivä mitattiin 17. syyskuuta vuonna 1947 Tampereella.

Lämmin sää jatkuu huomisen

Huomenna hellelukemiin ei todennäköisesti enää ylletä. MTV Uutisten meteorologi Mette Mannonen kertoo, että sää on kuitenkin myös huomenna varsin lämmin koko maassa.

– Huomisesta näyttää olevan tulossa vähän tätä päivää viileämpi päivä etelässä, mutta lämmintä on edelleen. Etelässä aurinkoisilla alueilla lämpötila voi kohota 20 asteen yläpuolelle. Idässä ja pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat 15 ja 19 asteen välillä.

Lännestä leviää huomenna Suomeen sadekuuroja ja ukkosia, mutta sateet eivät yllä itään eivätkä pohjoiseen.

– Ukkoskuuroja tulee huomenna länsi- ja lounaisosissa maata. Maan keskivaiheilla voi olla pilvistä, mutta sää on poutainen kuten pohjoisessakin. 

Ensi viikolla Suomeen tulee uusia sadealueita lännestä ja sää muuttuu aiempaa sateisemmaksi ja tuulisemmaksi.

– Aurinkoisilla alueilla päästään etelässä vielä ensi viikolla 20 asteen tuntumaan, mutta pikkuhiljaa alkaa viiletä. Muutosta on siis tapahtumassa, Mannonen toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat