Mainos

Tänään jopa kylmempää kuin viime jouluna

Lämpötilat ovat tänään lumi-, räntä- ja vesisateissa laskeneet paikoin etelässä asti vain muutamaan lämpöasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötila laski Lapissa pakkasen puolelle useilla havaintoasemilla. Alin lämpötila, -6,2 astetta, mitattiin tunturin laella sijaitsevan Kilpisjärvi Saanan havaintoasemalla. Viime vuoden toisena joulupäivänä kylmin lukema siellä oli -5,8 astetta.

Saanan viime yön lukema on tilastojen myöhäisin näin kylmä lukema kesäkuussa, tosin Saanan havaintoasema on ollut toiminnassa vasta 1990-luvulta lähtien. Lukema oli jo lähellä kesäkuun kaikkien aikojen alinta lämpötilaa, joka on -7,0 astetta. Se on mitattu Inarissa 3. kesäkuuta 1962.

Päivälämpötilat ovat tänään pudonneet etelässä asti räntä- ja lumisateissa vain muutamaan lämpöasteeseen. Viime vuoden jouluaattona päivän ylimmät lämpötilat olivat etelässä ja lännessä laajalti viiden asteen yläpuolella, idässä ja maan keskiosassa nollan ja viiden asteen välillä.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa lämpötila oli tänään aamupäivällä 0,8 astetta ja Hyvinkäällä 1,6 astetta noin kello 11. Helsingin Kaisaniemessä käytiin 4,3 asteessa kello 12 aikaan, kun jouluaattona korkein lämpötila oli 4,7 astetta. Sateiden jälkeen lämpötilat ovat nousseet jonkin verran.

– Lämpötilat ovat olleet 10-15 astetta keskimääräisiä kylmempiä ja vastaavat syys-lokakuun lämpötiloja, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Lumi- ja raekuuroja ympäri maata

Lunta ja rakeita on satanut eri puolilla maata etelässä asti. Savukoskella Itä-Lapissa mitattiin tänään aamulla jopa 7 senttimetriä lunta.

Kesäiset lumisateet ovat usein kuurotyyppisiä ja lumi sulaa nopeasti pois. Koska havaintoasemilla viralliset lumensyvyysmittaukset tehdään vain kerran vuorokaudessa aamulla kello 9, ei kesäkuun lumisateista saada kattavaa tilastoa.

– Lunta on satanut kuitenkin Helsinkiä myöten ja tämä on harvinaista, sanoo meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteen laitokselta.

Tilastoissa näkyy esimerkiksi kylmä kesäkuu vuonna 1982, jolloin kesäkuussa 10. päivän tienoilla satoi lunta maan etelä- ja keskiosassa asti.

Raekuurot ovat tavanomaisia kesäisin. Vaikka lämpötila olisi maanpinnalla hellelukemissa, voi taivaalta alkaa yllättäen rivakka raekuuro, jonka jäljiltä lämpötila putoaa nopeasti kymmenenkin astetta. Toisinaan rakeita sataa niin paljon, että maa on täysin valkoinen. Rakeita esiintyy joka puolella maata, mutta rannikkojen läheisyydessä raekuurot ovat hieman sisämaata harvinaisempia.

Ensi yönä pakkasta esiintyy Kainuussa ja mahdollisesti Suomenselällä sekä Keski-Suomessa. Hallaa voi olla Lapista maan keskiosan kautta etelää kohti ulottuvalla alueella Etelä-Suomessa asti, ei kuitenkaan aivan lännessä eikä idässä.

Keskiviikkona sää lämpenee hieman. Lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia vielä lähinnä Pohjois-Lapissa, muualla sateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan vetenä. 

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.