Mainos

Vuosi vaihtuu laajalti pikkupakkasessa – katso paikkakuntasi sääennuste

Tämä vuosi päättyy ja uusi vuosi alkaa ennusteen mukaan laajalti pakkasilla.

Alkuviikon sää on enimmäkseen poutaista pakkassäätä.

Viikon keskivaiheilla eteläinen tuuli voimistuu. Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina uudenvuodenaattona on laajalti heikkoa pakkasta, länsirannikolla lämpötila voi olla päivällä plussalla.

– Lämpötilat ovat torstaina enimmäkseen -1..-5 asteessa, mutta tuuli purevoittaa pakkasta. Pilvisyys on vaihtelevaa, aurinko voi näyttäytyä paikoin. Selkeintä on lännessä ja Pohjanmaalla. Lapissa ja Kainuussa on melko pilvistä. Heikkoja lumisateita tai jäätävää sadetta voi tulla paikoin, tämän hetken ennusteen mukaan lähinnä Lapissa, sanoo Forecan meteorologi Riikka Lahtinen.

Torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä länsirannikolla ollaan nollan vaiheilla, muualla laajalti pikkupakkasella. Itä-Lapissa pakkasta voi olla enimmillään noin kymmenen astetta.

Uudenvuodenpäivänä pakkaslukemat ovat lähes koko maassa viiden asteen molemmin puolin.

– Sateet jäävät vähäisiksi, pilvisyys vaihtelee ja aurinko voi näyttäytyä paikoin. Lähinnä Lapissa voi tulla heikkoja lumisateita. Tuuli heikkenee, ennustaa Riikka Lahtinen.

Viikonlopuksi pakkasen ennustetaan kiristyvän etelässä 10-15 asteeseen, maan keskiosassa 15-20 asteeseen ja Lapissa jopa 20-30 asteeseen. Pakkaslukemat riippuvat pilvisyydestä. Tuuli puhaltaa idän ja kaakon suunnalta. Sula meri ja idästä ja kaakosta puhaltava tuuli saattavat yhdessä saada aikaan sakeitakin lumikuuroja, jotka voivat tuoda lunta etelärannikolle perjantai-illasta alkaen ja viikonloppuna.

Pakkassää tavallista vuodenvaihteelle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa noin -8...-15 ja pohjoisessa -15...-20 astetta. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa.

Vuodesta 1961 alkaen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut +8,3 astetta. Tämä mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 1975. Alin vuodenvaihteen lämpötila on -43,5 astetta. Se on mitattu Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Keskimäärin lunta on vuodenvaihteessa maan eteläosassa 10-20 senttimetriä, maan keskiosassa 20-40 ja maan pohjoisosassa 40-50 senttimetriä. Enimmillään lunta on ollut vuodenvaihteessa etelässä yli puoli metriä ja Lapissa yli metri. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 senttimetriä, joka on mitattu 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Katso vuodenvaihteen paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.