Mainos

Tampereen Dextra Koskisairaalassa vakava virhe: Nuori nainen kuoli polvileikkauksen jälkeen

Tampereella on kuollut nuorehko nainen saatuaan tartunnan alaraajaleikkauksen jälkeen, kerrotaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta STT:lle.

Tartunta oli todennäköisesti tullut puudutuspiston yhteydessä.

– Se on äärimmäisen harvinaista, mutta ilmeisesti on tapahtunut niin, että joku on aivastanut ja siinä on bakteereja päässyt alueelle, minne niiden ei pitäisi päästä, sanoo aluehallintoylilääkäri Seppo Miilunpalo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Toimenpide tapahtui Dextra Koskisairaalassa elokuun lopulla. Potilas oli päässyt leikkauksesta hyväkuntoisena, mutta illalla hänelle oli noussut kuume. Päivystykseen hakeuduttuaan hänet oli siirretty teho-osastolle. Potilas kuoli seuraavana päivänä.

Poliisi ja Valvira tutkivat

Lupa- ja valvontavirasto Valvira sai asiasta ilmoituksen viime viikolla heti tapahtuman jälkeen, kertoo ryhmäpäällikkö Markus Henriksson. Samalla Valvira sai hänen mukaansa raportin siitä, miten Koskiklinikka on varmistanut, ettei vastaava pääse toistumaan.

Miilunpalon mukaan Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksiköstä on käynyt lääkäriasemalla ryhmä varmistamassa aseman toimintakäytännöt.

– Näin pyritään potilasturvallisuus varmistamaan.

Asia on hänen mukaansa poliisitutkinnassa.

Dextra Koskisairaalan lääketieteellinen johtaja Teija Kulmala ei vahvista asiaan liittyviä tietoja potilaan omaisten toiveesta. Hänen mukaansa tapahtuma on äärimmäisen poikkeuksellinen.

– Poliisilla on käynnissä tutkinta. Ei ole kuitenkaan tiedossani, että käynnissä olisi rikostutkinta, Kulmala sanoo.

Dextra tiedotti aiemmin keskiviikkona, että lääkäriasemalla tutkitaan vakavaa leikkauskomplikaatiota. 

– Kyseessä oli yksittäinen, yhden henkilön tekemä laiminlyönti, virhe. Se on todennäköisin syy tapahtumalle, Kulmala sanoo.

Kyseinen henkilö ei ole Koskisairaalassa enää töissä. Kulmalan mukaan tapauksessa on todennäköisesti otettu riski.

– Sanoisin, että kukaan ei aiheuta vakavaa leikkauskomplikaatiota tahallaan. Tämä on sellainen virhe, jossa tiedostamattaan tai tietoisesti on otettu tietty riski, ja se riski nyt realisoitui.

Kulmalan mukaan potilasturvallisuus ei sairaalassa ole tällä hetkellä vaarassa.

– Toki me jatkamme valvonnan toimenpiteitä, ja viranomaisten kanssa asia selvitetään aivan perusteellisesti. Kaikki prosessit läpivalaistaan, ja jokainen kivi käännetään.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.