Mainos

Karmea erhe, potilas kuoli – Valvira: Leikkauksiin liittyviä ilmoituksia tutkitaan kymmeniä vuosittain

Valvira selvittää leikkauksiin liittyviä valvonta-asioita kymmeniä vuosittain. Vain osassa todetaan, että olisi tapahtunut virheitä.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tutkii Tampereen Dextra Koskisairaalan kuolemantapausta. Polvileikkauksessa ollut perusterve nainen menehtyi leikkauksen jälkeen todennäköisesti infektioon. Tartunta oli todennäköisesti tullut puudutuspiston yhteydessä. Jonkun epäillään aivastaneen salissa, jossa puudutuspiikkiä on käsitelty ilman suojausta.

Valvira kertoo sairaalan olleen viipymättä yhteydessä valvovaan viranomaiseen. Tapahtumien tarkemmasta kulusta Valvira ei vielä kerro, tutkinnan ollessa kesken.

– Oleellista on, että epäilty riskitekijä on nyt poistettu. Valvira selvittää asiaa omana valvonta-asianaan ja poliisi tulee todennäköisesti pyytämään meiltä lausunnon osana omaa tutkintaansa, kertoo ryhmäpäällikkö Markku Henriksson.

Selvitettäviä tapauksia kymmeniä vuosittain

Valvira selvittää leikkauksiin liittyviä asioita vuositasolla kymmeniä. Kuitenkin vain pienessä osassa voidaan löytää virheellisyyksiä.

– Selvitämme vuosittain useita kymmeniä valvonta-asioita, joissa epäillään, että leikkauksen mahdollisella virheellä ja jollakin seurauksella olisi syy-yhteys. Suuremmassa osassa tapauksista ei voida todeta tapahtuneen virhettä. Vuosittain tulee ilmi vain yksittäisiä tapauksia, joissa syy-yhteys voidaan todeta, kertoo ryhmäpäällikkö Henriksson.

Henrikssonin mukaan kestää useita kuukausia, ennen kuin tutkinta Tampereen tapauksesta on valmis. Myös poliisille on kirjattu tapauksesta ilmoitus, mutta poliisi ei kerro, onko kyseessä rikosilmoitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.