10 kysymystä neulaskandaalista – Valmistaja: Neuloja ei voi käyttää uudelleen ilman voimankäyttöä

"Neulaa ei voi vahingossa käyttää uudelleen" 1:42

Miten on mahdollista, että Huslabin neulavirhe pääsi tapahtumaan? MTV Uutiset kokosi kymmenen kohussa askarruttavaa kysymystä ja haki niihin vastaukset. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on perustanut puolueettoman selvitysryhmän tutkimaan Huslabin neulavirhettä. 19 potilasta mahdollisesti altistui tarttuville taudeille keskiviikkona, kun verinäytteenotossa käytettiin jo kertaalleen käytettyjä neuloja.  

1. Voiko olla vahinko?

Neulavalmistajan mukaan tällaista vahinkoa ei turvaneuloilla voi tapahtua. Huslabin mukaan kyseessä on inhimillinen virhe.

– Tapahtuman kulku on selvillä osittain, mutta vielä tarvitaan lisäselvitystä. En halua mennä yksityiskohtiin, mutta ne tekijät, jotka altistivat tähän virheeseen, ovat vielä epäselviä, sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta. 

2. Onko vastaavaa tapahtunut ennen?

Näin laajaa neulasekaannusta ei ole tapahtunut koskaan ennen.

– Yksittäisiä tapauksia on saattanut olla, sanoo lääkintöneuvos Henriksson Valvirasta.

3. Mikä on tautien tarttumistodennäköisyys?

Tautien tarttuminen on erittäin epätodennäköistä. Esimerkiksi maastoista ja leikkipaikkojen läheisyydestä löydetyista käytetyistä neuloista ei ole koskaan seurannut tartuntaa.

– Löydetyt ruiskut ovat olleet tavallaan ihmiskoe, joka todistaa, että tartunnan mahdollisuus on erittäin pieni, sanoo tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio THL:n infektiotautien osastolta.

Rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen puhuu lottovoiton todennäköisyydestä.

– Todennäköisempää on kodista lähtiessä jäädä auton alle kuin saada tartunta, sanoo Puumalainen.

4. Vaikuttiko virheeseen neulojen vaihtuminen vuosi sitten?

Huslab ei pysty vastaamaan tähän kysymykseen. Turvaneulat otettiin ensi kertaa käyttöön vuosi sitten ja ne kilpailutettiin osana isompaa kokonaisuutta. Lähtökohtaisesti käytetään sellaisia hoitovälineitä, joita työntekijät osaavat käyttää.

– Kyseessä on vuosi sitten käyttöön otettu uusi italainen Vacutest Kima- turvaneula, joka on niin iso, että ei mahdu vanhanaikaiseen hävitysastiaan, ja siksi käyttöön otettiin välivarastoastioita. Mutta käytäntöä on jo muutettu, eikä välivarastoja enää ole. Kyse on EU:n turvaneulamääräyksistä ja neulat kilpailutettiin vuosi sitten, sanoo toimitusjohtaja Piia Aarnisalo HUSlabista.

Valviran mukaan on ylipäätään selvitettävä onko jätehuolliossa tehtävä muutoksia, ja ovatko kaikki yksityiskohdat selvillä ja henkilökunta ohjeistettu tarpeeksi hyvin.

5. Voiko turvaneuloja käyttää väärin?

Neulojen valmistajan italialaisen Vacutest Kiman suomalaisen edustajan Heli Tuppuraisen mukaan (VWR International Oy) neuloja ei voi käyttää väärin. 

– Turvaneulat on pakattu yksitellen ja steriilisti. Mikäli turvaneulan suoja on oikein paikallaan verennäytön oton jälkeen, ei neulaa voi käyttää uudelleen ilman erityistä voimankäyttöä. Turvaneuloissa on neljä turvahakasta estämässä neulapakkauksen avaamisen vahingossa.

Neulojen edustajan mukaan turvaneulaa ei voi käyttää uudestaan, jos siis valmistajan ohjeita on noudatettu. Suomalainen edustaja antoi vastauksensa englanniksi, eikä suostunut tv-haastatteluun, koska viranomaistutkinta on kesken.

6. Meneekö asia poliisitutkintaan?

– En halua sitä tänään ja tässä vielä sanoa, sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta.

Lopullinen päätös tutkintapyynnöstä tehdään yhteistyössä Huslabin kanssa. Valvira on saanut tänään Huslabista uuden raportin tapahtumista, ja raportin sisältöä arvioidaan nyt tarkkaan.

Samalla selvitetään näytteenottajan toimintaa, prosesseja ja tarviketurvallisuutta kuten neuloja. 

7. Oliko hoitaja ammattitaidoton?

Virheen tehnyt hoitaja oli sairaanhoitaja. Huslabin toimitusjohtajan Piia Aarnisalon mukaan sairaanhoitajalta onnistuu näytteenotto ja hän oli kokenut. Sairaanhoitajalla on lain mukaan oikeus toimia laboratoriotyössä.

Suomen bioanalyytikkoliitto puolestaan on huolissaan siitä, että hoitaja ei ollut laillistettu laboratoriohoitaja. Heidän mukaansa tämä vaarantaa potilasturvallisuutta.

8. Uskaltaako nyt mennä HUSlabiin verikokeisiin?

– Kyllä uskaltaa. Huslabissa on jatkettu hyvin perusteellista selvitystyötä koskien kaikkia toimipisteitä. Potilasturvallisuus on hyvin huolellisesti varmistettu, uskoo lääkintöneuovos Markus Henriksson MTV:n haastattelussa tämän päivän kokousten jälkeen. 

Valvirassa asiaa tutkitaan organisaatio-asiana ja selvitetään, onko yhä korjattavaa perehdyttämisessä ja henkilövalvonnassa. Asiaa tutkitaan myös yksittäisen ammattihenkilön ja terveysteknologian näkökulmasta eli ovatko esimerkiksi laitteet ja tarvikkeet asianmukaisia.

9. Voiko vastaavanlainen virhe tapahtua uudelleen?

– On äärimmäisen epätodennäköistä, että tämä virhe pääsisi uudelleen toistumaan. Uskaltaisin sinne itsekin mennä, sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson. 

10. Muutetaanko terveydenhuollon käytäntöjä tämän skandaalin vuoksi?

Valvira arvioi asiaa parhaillaan. 

– Vaikea sanoa vielä tänään, tätä juuri mietitään, sanoo Henriksson.

Viime keskiviikkona HUSlabissa 19 potilasta mahdollisesti altistui tarttuville taudeille, kun verinäytteenotossa käytettiin jo kertaalleen käytettyjä neuloja. Kaikki mahdollisesti altistuneet potilaat on tavoitettu. 

Lue myös:

    Uusimmat