Tampereella tarkastuslaskenta valmistui: Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto ykkönen 15 äänen erolla

1:16
Mikä yllätti kuntavaalituloksessa eniten? Asiantuntija kommentoi tuloksia.

Tampereella kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto piti hiuksenhienon kaulansa SDP:hen myös kuntavaaleissa annettujen äänten tarkastuslaskennan jälkeen maanantaina.

Vaaliliiton sunnuntai-illan 26 äänen voittomarginaali kutistui tarkastuslaskennassa, mutta vaaliliitto pysyi suurimpana 15 äänen erolla.

Kokoomus ja RKP keräsivät 28  010 ääntä ja SDP 27  995. Sekä vaaliliitto että SDP keräsivät 24,3 prosentin ääniosuuden ja saivat uuteen valtuustoon 17 valtuutettua. Tulos vahvistetaan keskusvaalilautakunnan kokouksessa keskiviikkona.

Valtuustoryhmien edustajat totesivat jo sunnuntai-iltana, että äärimmäisen täpärän voiton kammenneen kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen ryhtyy vetämään pormestarineuvotteluja.

Ikonen kertoi STT:lle aikovansa lähettää kaupungin valtuustoryhmille jo tiistaina kysymyksiä, joihin saatujen vastausten pohjalta kaupungin pormestarineuvotteluja aletaan käydä. Vastauksia odotetaan perjantaihin mennessä.

–  Tavoitteena on saada kesäkuun aikana tieto siitä, mikä se meidän koalitio on ja ohjelman päälinjat kasaan, Ikonen sanoi.

Kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin elokuun puolivälissä. Jos Ikonen odotetusti onnistuu pormestarikoalition kokoamisessa, se käytännössä tarkoittaa, että hänet valitaan seuraavaksi pormestariksi.

Vaikka pormestaripaikka näyttääkin puolueelta menevän, Lauri Lyly (sd.) katsoo SDP:n saaneen silti Tampereella vaalivoiton, koska ääniosuus kasvoi yli kaksi prosenttiyksikköä, millä heltisi yksi valtuustopaikka lisää.

–  Kun katsoo demareiden kannatusta (Suomessa), Tampere on se paikka, missä meille tuli plussaa reilusti. Tähänkin taustaan nähden harmittaa, että tässä on näin pieni ero.

14.6.2021 kello 18.00 juttu päivitetty kauttaaltaan uusin tiedoin.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja