Mainos

Tampere on asumistuen suurkäyttäjä – erot isojen kaupunkien välillä ovat huimat

1:47

Hyvinkää on Suomen keskiarvo asumistukikustannuksissa. Eniten Kela-euroja kuluu Tampereella ja Helsingissä. Tampereella määrä on sata euroa enemmän kuin saman kokoluokan Espoossa.

Tampereella ja Helsingissä asumistukea kului vuonna 2016 yhteensä 335 euroa per asukas, selviää Kelan kuntakohtaisista laskelmista. Espoossa vastaava luku on 237 euroa.

– Espoossa on vähemmän pienituloisia. Helsingissä, samoin ehkä Tampereella, on enemmän kerrostaloja ja vuokrataloja kuin Espoossa väkilukuun suhteutettuna, arvioi VATT:n erikoistutkija Tuukka Saarimaa

Myös työttömyystilanne on eri – viime vuoden lopulla Tampereen työttömyysprosentti oli yli 18, kun Espoossa vastaava oli kymmenen tuntumassa.

– Meillä on paljon rakennetyöttömyyttä ja nuoria työttömiä. Tampereelle muuttaa paljon pienituloisia, kuten työttömiä ja opiskelijoita. Se on yksi selittävä tekijä, kommentoi tilannetta kaupungin avopalvelujohtaja Anniina Tirronen.

Hyvinkää vähentää toimettomuutta

Itse asumiseen voi saada apua myös toimeentulotukiluukulta.

Hyvinkään kaupungissa kyseisen tuen kulut ovat pysyneet muita samankaltaisia kaupunkeja pienempinä. Kaupunki pitää reseptinään työttömien aktivoimista työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin. 

Hyvinkään aktivointiaste on maakunnan korkein. Tuorein luku on lokakuulta, jolloin aktivointiaste hätyytteli 47 prosenttia. Tuona ajankohtana siis liki puolet Hyvinkään työttömistä oli aktivointitoimenpiteiden piirissä. 

– Se on aina kannattavampaa kuin se, että ihmiset pysyy toimettomana, vakuuttaa Hyvinkään aikuisten palvelujen päällikkö Hanna Kivelä.

Asumistukia liki kahdella miljardilla

Kela maksoi viime vuonna asumistukia yhteensä 1,9 miljardilla eurolla. Työttömyyden lisäksi nousua selittää parin vuoden takainen avokätisyyttä tuonut uudistus.

– Järjestelmästä tuli avokätisempi ja pyrittiin kannustamaan vastaanottamaan työtä. Kelan arvion mukaan, jos tätä uudistusta ei olisi tehty, asumistukimenot olisivat jopa 20 prosenttia pienemmät kuin nykyään, sanoo Saarimaa.

Tutkija: Lisää asuntoja

Vaikka yleinen vuokratason nousu heijastuu suoremmin toimeentulotukeen, se lisää myös asumistuen menoja.

Tämän vuosikymmenen aikana vuokrat ovat nousseet reippaasti siitä huolimatta, että yleinen hintakehitys on ollut maltillista ja jopa miinusmerkkistä. 

– Joissain kaupungeissa vuokrat ja asumisen hinnat ovat tietysti korkeat ja lääke tähän olisi se, että näille alueille rakennettaisiin lisää asuntoja, tiivistää Saarimaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.