"Tämän rinnalla muutama ravintola ei tunnu missään": Teollisuusliiton pomo pahoittelee nyt kehnoa vertaustaan, mutta kertoo miksi Turun telakan koronatilanne on vaarallisempi

Pohjoismaiden suurin nosturi luovutettiin Meyer Turun käyttöön 0:45
Turun telakka työllistää suoraan tuhansia ja välillisesti kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tällainen on kaksi vuotta sitten telakalla käyttöön otettu Pohjoismaiden suurin nosturi.

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen suututti eilen monet nostettuaan uutisen Meyer Turun yt-neuvotteluiden laajentamisesta ravintoloiden koronavirushädän yläpuolelle. Nyt hän pahoittelee sanojaan.

Lehtonen kirjoitti Twitterissä näin: Erittäin huono uutinen ja valitettava, koko Suomelle. Tämän rinnalla muutama ravintola ei tunnu missään, avaa mittasuhteita. Koronaepidemia on muuttanut tilanteen yllättäen ja totaalisesti.

Lehtosen tviitti on sittemmin poistettu. Ennen sitä se ehti aiheuttaa rajun vastareaktion.

Useissa vastausviesteissä ihmetellään, miksi on tarpeen asettaa kaksi alaa vastakkain. ”Jos oli tarkoitus saada minut tuntemaan itseni PK-yrittäjäroskaksi, niin onneksi olkoon, onnistuit. Ehkäpä minun tarjoamani työpaikat ovat vähemmän arvokkaita”, eräässä vastauksessa sanotaan.

Turja Lehtonen kertoo tänään MTV Uutisille, että tviittien lisäksi moni ravintoloitsija otti häneen yhteyttä henkilökohtaisesti.

Moni näki tviittisi ravintoloiden hädän vähättelynä. Mitä vastaat heille?

– Tarkoitukseni ei missään tapauksessa ollut vähätellä ravintolabisnestä tai yhtäkään yrittäjää tviitilläni. Toivon, että koronan takia ei tule tapahtumaan yhtään konkurssia millään alalla. Valitettavasti näin saattaa kuitenkin käydä. Vertauskuvani ei ollut kaikkein onnistunein.

– Telakan merkitys kokonaisuudessaan Suomelle, Suomen bruttokansantuotteelle ja Suomen viennille on niin valtava. Halusin tällä tviitillä nostaa esiin sen, että kun paljon on puhuttu julkisuudessa, että ravintoloille ja yrityksille pitää antaa paljon suoraa tukea, niin olen tästä samaa mieltä – samalla halusin sanoa, että jos telakka ajautuu vielä suurempaan kriisiin, niin se ei ole vain 450 työpaikkaa ja 900 lomautettua. Siellä telakalla on joka päivä 7000 ihmistä töissä. Sen verkostossa on Suomessa 30 000 ihmistä töissä. Jos telakan strategia toteutuu, ja he puolittavat tuotannon risteilijäbisneksen sukeltaessa, niin se luku on ihan muuta kuin 450 työpaikkaa.

– On eroa sillä, miten yritys voidaan perustaa. Tällaisen telakan perustaminen vaatii miljardien pääomat. Joidenkin muiden yritysten perustaminen saattaa vaatia satatuhatta tai jotain vastaavaa. Kun tämä koronaepidemia on ohi, niin muun muassa ravintoloihin ja palvelualoihin ylipäänsä, asiakkaat palaavat. Väitän, että se notkahdus näillä toisilla aloilla on lyhyempi kuin jos menetämme telakkabisneksen.

Haluatteko sanoa jotain erityisesti ravintoloitsijoille, joita tämä tviittinne loukkasi?

– Haluan sanoa kaikille ravintoloitsijoille, että pahoittelen, jos heille syntyi sellainen käsitys, että olisin tuonut sellaisen asian esille, että ravintoloilla ei ole merkitystä. Tätä en nimenomaan ole tarkoittanut. Toivon, ettei yksikään yritys tee konkurssia koronan takia. Tämä koskettaa jokaista muutakin yritystä kuin ravintola-alan yritystä.

Kaatumisen seuraukset katastrofaaliset

Lehtonen haluaa uskoa, että Meyer Turun kriisistrategia toimii, ja telakka selviää akuutin kriisin yli. Tarkoitus on aiemmin tavoitellun kasvun sijaan pysyä nykyisessä tilauskannassa ja valmistaa tilaukset hieman hitaammalla aikataululla.

– Jos me pystymme elämään kriisin yli vaikka vuoteen 2022, niin haluan uskoa risteilybisneksen palaavan entiseen kukoistukseensa, ja ihmiset uskaltaisivat taas käydä laivoilla.

– Meyer on investoinut Turun telakkaan satoja miljoonia euroja, ja telakka on superhyvässä kunnossa. Haluan uskoa, että se tästä notkahduksesta selviää. Jos se ei selviä, niin sitä en halua edes miettiä, koska sen seuraukset ovat sitten katastrofaaliset.

Lue myös:

    Uusimmat