Yökerhojen sulkemisella oleellinen vaikutus myös ruokaravintoloihin – Hans Välimäki katsoo kuitenkin tulevaisuuteen: "Ihan sama mitä Suomen lääkärit sanovat, mutta..."

1:03 Uusi ravintola auki! Hans Välimäki kertoo, millaista on avata ravintola keskellä koronakriisiä

Vaikka joidenkin ravintoloiden tilanne näyttää nyt synkältä koronavirustilanteen aiheuttamista rajoituksista johtuen, keittiömestari Hans Välimäki uskoo valoisampaan tulevaisuuten. Välimäen mukaan maailman on pakko avata ovensa ensi kevääseen mennessä. 

Videolla: Hans Välimäki kertoo tunnelmiaan uuden ravintolansa avaamishetkellä.

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivusto kertoi perjantaina Hans Välimäen ja Arto Rastaanuudesta Bardot-ravintolasta, joka avasi ovensa Helsingin ydinkeskustassa lokakuun ensimmäisenä päivänä. Perinteisestä ranskalaisesta keittiöstä ammentava ja klassista keittotaitoa esittelevä ravintola on erikoistunut kaloihin, äyriäisiin ja kasviksiin. Osoitteeseen Kluuvikatu 1 avautunut ravintolauutuus käsittää myös baarin ja kesäisin katuterassin.

Hans Välimäki: Kivijalkakauppa ei ole kuollut

Hans Välimäki summasi torstaina ajatuksiaan uuden ravintolan avaamisesta ja vertasi kokemusta edellisen ravintolansa avajaisiin.

– Kun lähes pari vuotta sitten avasimme Penelopen, meillä oli avajaisissa 350 ilmottautunutta ja olimme huolissamme, että tuleeko ketään. Loppupeleissä porukkaa oli niin paljon, ettei mahtunut edes sisään, ei edes kenkälusikalla. Sisällä oli ihan mayhem, Välimäki muistelee.

Uudelle ravintolalle varsinaisia avajaisia ei kuitenkaan voitu järjestää vallitsevasta koronavirustilanteesta johtuen. Hans Välimäki näkee kuitenkin tulevaisuuden valoisana, eikä usko lehtien väitteisiin kivijalkakaupan kuolemasta. 

– Me ollaan ite vähän sitä mieltä, että se on vähän ennenaikaista sanoa niin, Välimäki aloittaa.

Keittiömestarin mukaan Helsingin keskustassa on yksi selkeä ongelma verrattuna muihin isoihin pääkaupunkeihin: keskustassa ei juuri ole asutusta. Kriisin aikana voittajia ovatkin Välimäen mielestä ne kaupunginosat, joissa on asukkaita ja ihmiset etätöissä. Helsingin keskustaan ei välttämättä tarvitse lähteä.

Tilannetta ei Välimäen mukaan auta se, että hallitus päätti rajoittaa yökerhojen toimintaa koronavirustilanteesta johtuen. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, miten paljon päätös vaikuttaa myös päivisin ja iltaisin toimiviin ruokaravintoloihin. 

– Tuli nämä säädökset taas tähän kurjuuden maksimointiin ja yökerhot ei toimi. Yökerhot ovat kautta historian ruokkineet sitä muuta bisnestä ympärillä. Ihmiset tulevat ensin syömään, jonka jälkeen ilta jatkuu jossain muualla baarissa tai yökerhossa. Ja kun täällä keskustassa ei asu ketään ja ei ole asunut vuosikymmeniin, niin pitkään on pohdittu, miten Helsingin keskusta saadaan elävöitettyä.

"Ihan sama mitä Suomen lääkärit sanovat, mutta minä sanoisin, että ensi keväänä viimeistään maailman on pakko avata ovensa"

Kivijalkakaupan seuraava elinehto onkin Välimäen mukaan isot hotellihankkeet, joita tällä hetkellä Helsingissä on. Kriisistä johtuen hotellit ovat nyt tyhjillään ja kaikesta on muodostunut negatiivinen kierre, mutta Välimäki näkee silti tulevaisuuden valoisana. 

– Tämähän loppuu tavalla tai toisella jossain vaiheessa, sehän on ihan varma. Ihan sama mitä Suomen lääkärit sanovat, minä sanoisin, että ensi keväänä viimeistään maailman on pakko avata ovensa, ja sitten mennään miten mennään. Se on toki osalle väestöstä varmaan vähän kurjaa, jos siihen mennessä ei ole keksitty vaihtoehtoja, Välimäki pohtii ja jatkaa vielä:

–  On siis ennenaikaista sanoa, että kiviljalka tyhjenee, koska hotellihankkeet tuovat tänne vääjäämättä lisää väkeä. Meillä on ainakin vahva usko siihen, että Suomen matkailu kasvaa. Siinä mielessä tuntuu käsittämättömältä tämä hallituksen linjaus ja tavallaan alan väheksyntä koko tämä kriisin ajan, kun voimme verrata liikevaihtoa jopa Suomen paperiteollisuuteen tai muuhun perinteiseen teollisuuteen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja