Helsingin telakka siirtyy venäläisliikemiehiltä kanadalaisyhtiölle

Kanadalainen telakkayhtiö Davie on sopinut Helsingin telakan ostamisesta venäläistaustaiselta holdingyhtiöltä. Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) kertoo neuvotelleensa asiasta telakkayhtiön kotipaikka Quebecin elinkeinoministerin kanssa.

Helsingin telakan tulevaisuus näyttää selkeämmältä kuin vuosiin. Kanadalainen telakkayhtiö Davie kertoi tänään ostavansa Hietalahdessa sijaitsevan telakan venäläistaustaiselta Algador-holdingyhtiöltä.

Telakan tilanne on ollut jo vuosien ajan epäselvä, sillä EU:n Venäjä-pakotteet ovat käytännössä estäneet telakan täysimääräisen toiminnan. Tähän mennessä Venäjä on ollut Helsingin Telakan pääasiallinen markkina-alue. 

Davie on 1825 perustettu yhtiö, joka valmistaa jäänmurtajia ja muita arktisiin olosuhteisiin soveltuvia aluksia, mutta myös risteilyaluksia ja viranomaiskäyttöön soveltuvia aluksi. Jäänmurtajat ovat myös Helsingin telakan vahvinta osaamista.

Kanadalaisyhtiö tiedotti kaupan toteutumisesta perjantaina. Samalla elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) kertoi, että hän osallistui omistajanvaihdoksesta käytyihin neuvotteluihin Quebecin elinkeinoministeri Pierre Fitzgibbonin kanssa.

Quebec Davien kotiprovinssi, joka myös rahoitti omistajanvaihdoksella "merkittävällä panostuksella", työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan.

”Vakuutuin, että uuden omistajan myötä telakan ja koko Suomen meriteollisuuden tulevaisuus on valoisampi. Davie on hyväksytty osaksi Kanadan kansallista laivanrakennusstrategiaa, jonka puitteissa sen on tarkoitus rakentaa valtiolle mm. seitsemän jäänmurtajaa. On myös erittäin myönteistä, että omistajavaihdos tapahtui Suomen valtion kannalta markkinaehtoisesti”, Rydman sanoo ministeriön tiedotteessa.

”On hienoa, että Helsingin telakan toiminta jatkuu ja kotikaupunkini elinkeinorakenne pysyy mahdollisimman leveänä. Telakalla on pitkä historia ja maailman parasta osaamista erityisesti jäänmurtajissa ja muissa jäissäkulkevissa aluksissa”, Rydman toteaa.

Helsingin telakan tähän asti omistanut Algador on Kyprokselle rekisteröity holdingyhtiö, jonka taustalla on kaksi venäläistaustaista liikemiestä. He ostivat yhtiön Venäjän valtion omistamalta OSK-yhtiöltä vuonna 2019.

OSK valmistaa sukellusveneitä ja sota-aluksia. Helsingin telakasta se osti ensin puolet vuonna 2009, jolloin myyjänä toimi korealainen monialayhtiö STX. Telakka siirtyi kokonaan OSK:n omistukseen vuonna 2014, ja samalla sovittiin, ettei telakalla saa valmistaa tai huoltaa sota-aluksia tai sukellusveneitä.

Venäjä valtasi Krimin samana vuonna, jolloin Helsingin telakan omistanut OSK määrättiin pakotteiden alaisuuteen.

Korjaus kello 16.49: Korjattu ministeri Rydmanin puolue.

Lue myös:

    Uusimmat