Tämän kaikki hevosihmiset jo tiesivätkin – hevoset osaavat tulkita ihmisten ilmeitä

Yksi parhaimmista nelijalkaisista ystävistämme, hevonen, osaa uuden selvityksen mukaan tunnistaa ihmisen tunnetiloja.

Uuden – ja ihka ensimmäisen – selvityksen mukaan hevoset pystyvät tunnistamaan ihmisen tunnetilat. Ne nimittäin kykenevät erottamaan ihmisille positiivisia ja negatiivisia tunnetiloja viestittävät yleismaailmalliset ilmeet.

Sussexin yliopisto teetti vuosi takaperin selvityksen siitä, miten erilaiset kasvojen ilmeet voivat vaikuttaa hevosen tunnetiloihin – tutkimus kuitenkin kääntyi hieman päälaelleen, ja he päätyivät selvittämään, miten hevoset kykenevät tulkitsemaan ihmiskasvoja.

Hevonen ei ainoastaan aisti, jos ihminen on huonolla tuulella, vaan se pystyy myös näkemään sen jo valokuvasta.

Hevonen osaa uuden selvityksen mukaan tulkita ihmisten ilmeitä. Tämä hevonen tosin vain kummastelee kuvaavaa ihmistä. (Jos et näe videota, voit katsoa sen täältä.)

Testissä hevosille näytettiin isokokoisia ja laadukkaita valokuvia samasta henkilöstä hymyilemässä hampaat esillä sekä vihaisena näyttämässä hampaitaan kulmiaan sekä otsaan kurtistaen. Kuvat kuvastavat positiivisia ja negatiivia tunteita. Kuvia näytettiin 28 hevoselle. Jokainen hevonen tunnisti eron ilmeiden välillä.

– Me olemme tienneet jo pitkään, että hevoset lukeutuvat sosiaalisesti kehittyneeseen lajiin, mutta ensimmäistä kertaa näimme, kuinka ne tunnistivat positiiviset ja negatiiviset ihmisilmeet, kuvailee eläinlääketieteen opiskelija Amy Smith.

– Etenkin reaktiot vihaiseen ilmeeseen olivat hyvin ilmiselvät – hevosten sydämen syke nousi ja ne käänsivät päätään niin, että ne katsoivat vihaisia kasvoja vasemmalla silmällään.

On tutkittu, että koirat myös katsovat vihaisia ihmiskasvoja vasemmalla silmällään. Tämä perustuu siihen, että vasemmasta silmästä info kulkee oikeaan aivopuoliskoon, joka käsittelee pelottavia tai uhkaavia tilanteita.

Lue myös:

    Uusimmat