Tämä voi yllättää asunnonomistajat: Taloyhtiöissä syytä varautua jopa kymmenien eurojen ylimääräiseen menoon joka kuussa

Monen ihmisen asumismenot kasvavat tänä vuonna – millaisista summista voi olla kyse? 4:42
Katso myös Viiden jälkeen -jakson antia: Monen ihmisen asumismenot kasvavat tänä vuonna – millaisista summista voi olla kyse?

Kiinteistöliitto varoittaa asunnonomistajia kohoavista asumiskustannuksista. Pahimmin hintojen nousu iskee todennäköisesti helsinkiläisten kukkaroihin.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöiden kokonaishoitokuluja voi paisuttaa tänä vuonna erityisesti kohoava kaukolämmön hinta.

– Suurin korotus tulee näillä näkymin kaukolämmitettyyn taloyhtiöön Helsingissä. Siellä kokonaishoitokulujen korotus voi olla jopa reippaasti päälle viiden prosentin. Se tarkoittaa kuukausitasolla noin 20 euron korotusta 60 neliön huoneiston osalta, Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen kertoo Talouselämälle.

Suuremman asunnon osalta korostuskin on suurempi. Noin sadan neliön perheasunnossa helsinkiläisessä kerrostaloyhtiössä voisi Järvisen mukaan tulla maksettavaksi vajaat 30 euroa suuremmat kulut.

– Luku on laskettu noin viiden prosentin korotuksella. Koska on mahdollista, että korotus menee reippaastikin sen yli, on summa vähintään tuota luokkaa.

Helsingin kaupungin omistama energiakonserni Helen Oy on tiedottanut ankarista korotuksista kaukolämmön hintaan.

Helen kertoi viime marraskuussa, että kaukolämmön hinta kuluttaja-asiakkaille nousee yhteensä 15 prosenttia tämän vuoden talvi-, kevät ja kesäkaudelle.

– Asunto-osakeyhtiö- ja yritysasiakkaiden hinnannousu on joitakin prosenttiyksiköitä korkeampi, johtuen asiakkaiden energiamaksujen suuremmasta osuudesta kokonaishinnassa, kerrottiin Helenin verkkosivuilla.

Järvisen mukaan kaukolämmön korotuksia voi olla edessä muissakin kaupungeissa sijaitsevissa taloyhtiöissä, joskin pienemmässä mittakaavassa.

– Korotuspaineet ovat suurimmat siellä, missä energiayhtiöt käyttävät öljyä, kivihiiltä, maakaasua tai turvetta lämmöntuotannossa.

Järvisen mukaan pienempiä korotuksia on tullut myös esimerkiksi Tampereella, Espoossa ja Kuopiossa.

Kohonneet hoitokulut siirtyvät tyypillisesti osakkaiden maksamiin hoitovastikkeisiin.

– Tilanne toki riippuu taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Taloyhtiön kassaa ei kannata kokonaan syödä, eli kyllä usein pitää nostaa vastikkeita.

Lue myös:

    Uusimmat