Kiinteistöveroja uhkaa historiallisen korkea korotus – näin paljon kerrostaloasujan vastike nousisi

Kiinteistövero ja muut asumisen kustannukset harppaavat ylöspäin 8:09
Kiinteistövero ja muut asumisen kustannukset harppaavat ylöspäin

Kiinteistöverotusta uhkaa ensi vuonna historiallisen korkea korotus. Syynä tähän on rakennuskustannusindeksin vuosimuutos, joka kohosi kesäkuussa lähes kymmeneen prosenttiin.

Rakli ry:n (Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat) mukaan ensi vuoden kiinteistöveroa tämä indeksimuutos olisi nostamassa 7–9 prosenttia.

Kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli vaatii hallitukselta pikaisia päätöksiä korotuksen estämiseksi. Kasvavien energiakulujen ja hintojen nousun kanssa kamppaileville kiinteistöveron roima korotus tarkoittaisi merkittävää lisätaakkaa.

Raklin johtaja Miika Kotaniemi kertoo MTV:n Uutisaamun haastattelussa, että kaavailtu veronkorotus tarkoittaisi esimerkiksi tavalliselle kerrostalo-osakkeen omistajalle muutaman kymmenen euron lisälaskua vuodessa.

Omakotitalossa lasku voisi kohota kymmenistä noin sataan euroon vuodessa.

– Poliitikkoihin vetoaminen on keskeinen keino. Valitettavasti kovin helposti ihminen ei voi muuttaa pienempään asuntoon tai päättää maksavansa vähemmän veroa. Se ei toimi samalla tavalla kuin energian säästäminen tässä tapauksessa.

Sekä kiinteistöliitto että Rakli ovat vedonneet päättäjiin, jotta korotuksia harkittaisiin vielä uudelleen.

Uutisaamussa vieraillut Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero muistuttaa, että veronkorotukset osuvat aikaan, jossa on ensin ollut koronakriisi ja sitä on seurannut sota.

Samaan aikaan kiinteistöjen ylläpitokulut ja energian sekä kaukolämmön hinta ovat nousseet reilusti. Lisäksi inflaatio nostaa yleistä kustannustasoa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat