"Tämä on ylenkatsottu ihmisryhmä" – tutkijat huolissaan nuorten suolistosyöpien alidiagnosoinnista, tiedosta riskit ja oireet

Syöpä ja ravinto 5:18
Videolla keskustellaan, mikä on ravinnon yhteys syöpään.

Yhdysvaltalaistutkijat ilmaisevat tuoreen työnsä yhteydessä huolensa alle viisikymppisten suolistosyöpien virheellisistä diagnooseista, jotka voivat johtaa syövän pahenemiseen.

Yhdysvaltalaisten syöpälääkärien tutkimus esiteltiin American Association for Cancer Research -järjestön vuotuisessa tapaamisessa 3. huhtikuuta.

Nuorten suolistosyöpien alidiagnosoinnista huolestuneet tutkijat muistuttavat, että suolistosyövät ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet nuorten aikuisten keskuudessa.

Tutkimus julkaistaan samoihin aikoihin, jolloin Suomessa ollaan aloittamassa suolistosyöpien seulontapilotti. Pilottikunnissa 60–66-vuotiaat naiset ja miehet saavat kotona tehtävän seulontatestin postitse. Testi lähetetään heille vuoden loppuun mennessä.

Yhdysvaltalaislääkärit kirjoittavat, että aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että alle 50-vuotiaina suolistosyöpään sairastuneilla tauti on usein edennyt vakaville asteille. Tämä johtaa aggressiivisempiin hoitomuotoihin ja heikompaan selviytymisennusteeseen. Nyt julkaistussa tutkimuksessa lääkärit päättivät kerätä tarkempaa tietoa alle viisikymppisenä suolistosyöpään sairastuneista henkilöistä.

Nuorena saadussa diagnoosissa heikompi ennuste

Tutkijoiden aineiston perustana oli 1195 syöpäpotilaan täyttämä kysely. Vastaajista 57 prosenttia oli saanut suolistosyöpädiagnoosin 40–49-vuotiaana, 33 prosenttia 30–39-vuotiaana ja noin 10 prosenttia alle 30-vuotiaana. Vajaalla kolmanneksella potilaista oli suvussa suolistosyöpää. Vastaajista 8 prosentilla oli diagnosoitu Lynchin oireyhtymä – periytyvä sairaus, josta kärsivä sairastuu usein paksusuolen syöpään.

Siinä missä yli viisikymppisinä suolistosyöpädiagnoosin saavien sairaus on usein hyvin erilaistunut, tasolla I tai II, alle viisikymppisistä 71 prosenttia kertoi saaneensa tautiinsa diagnoosin vasta, kun se oli huonosti erilaistunut, tasolla III tai IV.

Syöpien erilaistumisasteen määrittely tarkoittaa kasvaimen luokittelemista asteisiin sen mukaan, kuinka paljon se muistuttaa lähtökudosta, kertoo Kaikki Syövästä -sivusto. Yleissääntönä on, että hyvin erilaistuneet kasvaimet käyttäytyvät rauhallisemmin kuin huonosti erilaistuneet kasvaimet.

Kyselytutkimukseen vastanneista alle viisikymppisistä aikuisista 63 prosenttia kertoi odottaneensa 3–12 kuukautta ennen kuin he pääsivät kertomaan huolen herättäneistä oireistaan lääkärille. Tyypilliseksi syyksi kerrottiin, että potilaiden oireita ei osattu nähdä suolistosyövän merkkeinä.

Vastaajista 67 prosenttia kertoi käyneensä vähintään kahden lääkärin luona ennen suolistosyöpädiagnoosin saamista.

– Tämä on ylenkatsottu ihmisryhmä, sillä he ovat nuorempia ja heidän ajatellaan yleisesti olevan terveitä, sanoo tutkimusta johtanut Ronit Yarden CNN:n mukaan.

Vältä riskejä ja tunne oireet 

Tutkijat kehottavat nuoria olemaan tietoisia suolistosyövän potentiaalisesta riskistä sekä sairauden riskitekijöistä ja oireista.

Oman kehon tunteminen auttaa havaitsemaan, milloin esimerkiksi suolen toiminta on muuttunut. Suolistosyöpä on varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli, ummetus, tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla, tai suolitukos. Veri ulosteessa on aina syy mennä lääkäriin.

Suolistosyövän riskiä voi pienentää vaihtamalla runsasrasvaisen ja vähäkuiyuisen ruokavalion Välimeren perinteisen ruokavalion suuntaan. Liikunta, ylipainon välttäminen, savuttomuus ja alkoholin välttely pienentävät osaltaan suolistosyövänkin riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat