"Tämä on historiallinen sopimus" - Ilmastoa lämmittävien HFC-yhdisteiden käyttöä vähennetään

Maailman maat sopuun HFC-kaasujen vähentämisestä 1:22

Jo toisen kerran vuoden sisällä kansainväliset ilmastoneuvottelut päättyivät suosionosoituksiin ja juhlintaan. Joulukuussa Pariisissa ja nyt Ruandan Kigalissa.

Tänään saatiin sovittua HFC-yhdisteiden käytön vähentämisestä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. HFC-yhdisteet eli fluorihiilivedyt ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. Ne ovat huomattavasti tehokkaampia ilmaston lämmittäjiä kuin hiilidioksidi. Niitä on käytetty kylmäaineina muun muassa jääkaapeissa, pakastimissa ja ilmastointilaitteissa.

- Viime vuonna Pariisissa lupasimme suojella maapalloa ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta. Nyt toteutamme tuota lupausta, iloitsi YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim.

Hillitsee lämpenemistä 0,5 asteella

- Olen hyvin ylpeä ja onnellinen. Viimeistelimme juuri historiallisen Kigalin sopimuksen, joka hillitsee ilmaston lämpenemistä puolella asteella, iloitsi päällikkö Gina McCarthy Yhdysvaltain ympäristövirastosta.

- Tämä on historiallinen sopimus ja se tuo lisää voimaa Pariisin sopimukseen ja Marrakechin ilmastokokoukseen ensi kuussa. Itse asiassa meillä on mahdollisuus torjua ilmastonmuutos, uskoo Kestävän kehityksen instituutin pääjohtaja Durwood Zaelke.

Sopimus hillitsee ilmaston lämpenemistä 0,5 asteella vuosisadan loppuun mennessä.

Teollisuusmailta nopeita vähennyksiä

Teollisuusmaat ja kehitysmaat vähentävät HFC-kaasujen käyttöä eri tahtiin. Teollisuusmaat vähentävät HFC-kaasujen tuotantoa ja kulutusta 10 prosentilla jo vuoteen 2019 mennessä ja edelleen 85 prosentilla vuoteen 2036 mennessä.

Kehitysmaat jaettiin kahteen ryhmään. Enemmistö kehitysmaista kuuluu kunnianhimoisempaan ryhmään, jossa HFC-käyttö jäädytetään vuonna 2024. Kymmenen prosentin vähennys on saavutettava vuoteen 2029 mennessä ja 80 prosentin vähennys 2045 mennessä. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi Kiina ja Afrikan valtiot.

Toisessa ryhmässä jäädytys tapahtuu 2028 ja kymmenen prosentin vähennys vuoteen 2032 mennessä. Vuoteen 2047 mennessä on saavutettava 85 prosentin vähennys. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa Intia, Pakistan, Irak ja Iran.

Seuraava ilmastokokous ensi kuussa

Kehitysmaille rajoituksista aiheutuvat lisäkustannukset korvataan Montrealin pöytäkirjan monenvälisestä otsonirahastosta.

- Tämä on historiallinen hetki. Olemme iloisia siitä, että pystyimme saavuttamaan yhteisymmärryksen ja hyväksymään useimmat esillä olleet asiat, kommentoi Intian pääneuvottelija Ajay Narayan Jha.

Seuraava kansainvälinen ilmastokokous järjestetään marraskuussa Marokon Marrakechissä.

 

Lue myös:

    Uusimmat