Kasvihuoneyrittäjää vaaditaan vangittavaksi Närpiön kiskontavyyhdissä – epäillään ihmiskaupasta

Poliisi tutkii laajaa ihmiskauppavyyhtiä Närpiössä – miksi hyväksikäytetystä tuleekin kontrolloiva kiskuri? 0:50
Poliisi tutkii laajaa ihmiskauppavyyhtiä Närpiössä – miksi hyväksikäytetystä tuleekin kontrolloiva kiskuri?

Paikallinen kasvihuoneyrittäjä on lisätty epäiltyjen joukkoon Närpiön vietnamilaisen työvoiman kiskontavyyhdissä.

Rikosylikomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista kertoo, että miestä epäillään ensisijaisesti ihmiskaupasta. Vaihtoehtoisena rikosnimikkeenä on törkeä kiskonta.

Poliisi on vaatinut miestä vangittavaksi Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Kortelaisen mukaan rikollisen toiminnan epäillään jatkuneen vuodesta 2018 viime päiviin saakka.

– Rikosepäily liittyy siihen, miten työntekijöitä on tullut Vietnamista Suomeen tiettyjen järjestelyjen kautta ja epäillään, että tämä henkilö on myös jollain lailla ollut siinä mukana, Kortelainen kertoo.

Tätä ennen tutkinnassa kiinni otetut ovat kuuluneet Närpiön vietnamilaisyhteisöön. Heidän on epäilty järjestäneen maanmiehiään töihin Närpiössä toimiviin kasvihuoneyrityksiin korkeaa maksua vastaan.

"Kaikki tuntuvat tietävän, että tätä tapahtuu"

Poliisi on vedonnut Närpiön vietnamilaisyhteisöön, jotta rikosepäilyt saataisiin selvitetyksi.

– Kaikki tuntuvat tietävän, että tätä tapahtuu, mutta kukaan ei halua tulla kertomaan siitä omalla nimellään. Se on ehkä suurin haaste ollut tutkinnassa, Kortelainen kertoo.

Poliisi on korostanut, ettei viranomaisille kertomisesta seuraa uhreille vahinkoa eikä tämän vuoksi pidä pelätä, että joutuisi pois maasta.

– Ihmisillä on kovat paineet oman yhteisön puolelta täällä Suomessa, ja varmasti kotimaastakin tulee vielä lisää painetta. Ymmärrän sen heidänkin tuskansa ja näkökulmansa ihan täysin, Kortelainen sanoo.

Epäillyn rikoskokonaisuuden laajuuden vuoksi tutkintavastuuta on jaettu Helsingin poliisilaitoksen ja Pohjanmaan poliisilaitoksen kesken. Myös keskusrikospoliisi on mukana tutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat