Tämä näky sai monen EM-katsojan hieraisemaan silmiään – yhdellä areenalla poikkeuksellinen futisrieha: "Syy siihen on hyvin selkeä"

Unkarin ja Portugalin tiistainen kohtaaminen jalkapallon EM-kisoissa oli monella tapaa riehakas kokemus. Yksi tunnelmaa nostattanut seikka oli se, että Budapestin Puskas-areenalla ottelua seurasi yli 55 000 katsojaa. 

Puskas-areenan yleisömäärä on vielä koronapandemiasta kärsivän turnauksen mittakaavassa valtava. Kaikkiaan reilut 67 000 katsojaa vetävällä stadionille pääsee jännittämään EM-otteluja ostamalla lipun ja todistamalla saaneensa koronarokotteet. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Muilla EM-kisanäyttämöillä täyttöaste vaihtelee välillä 20–50 prosenttia (12 000–34 000 katsojaa), mutta nämä lukemat saattavat vielä nousta, jos paikalliset rajoitukset hellittävät turnauksen aikana. Esimerkiksi välierien ja finaalin pelipaikka, 90 000 katsojaa vetävä Wembley-stadion Lontoossa, saattaa olla täynnä, jos Iso-Britannian koronarajoitukset poistuvat suunnitellusti 21. kesäkuuta. 

Budapestin poikkeuksellisen EM-huumaan taustalla on Unkarin hallituksen vahva halua markkinoida maata jalkapallon avulla. Pääministeri Viktor Orban on valtava jalkapallon ystävä, ja hän on panostanut maassaan lajiin merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. 

– Hallitus tietää, että EM-kisat tulevat tänne, eikä niiden paluusta vuosikausiin ole varmuutta. Tämä on siis mahdollisuus heille esitellä itseään, lähde kertoo The Athleticille

– Koronaluvut ovat parempia kuin muutama kuukausi sitten, mutta monet eivät ymmärrä sitä, miksi stadion on täynnä. Syy siihen on hyvin selkeä: hallitus ja pääministeri rakastavat jalkapalloa, ja he tietävät kuinka tärkeä tämä EM-turnaus on maajoukkueelle ja Unkarille. 

Orbanilla, 58, on käynnissä neljäs kausi Unkarin pääministerinä, ja hän tavoittelee viidettä kautta, kun vaalit pidetään ensi vuonna. 

Legendaarisen unkarilaispelaajan Ferenc Puskasin mukaan nimetty Puskas-areena valmistui vuonna 2019. Sen hintalappu oli noin 585 miljoonaa euroa.

Siellä pelataan vielä kaksi F-alkulohkon ottelua, Unkari–Ranska 19. kesäkuuta sekä Portugali–Ranska neljä päivää myöhemmin. Lisäksi se on yhden neljännesvälierän näyttämö 27. kesäkuuta.   

Lue myös:

    Uusimmat