Jalkapallon jättiottelun järjestelyistä pahaenteinen arvio – "Kukaan ei tiedä, mihin tämä johtaa"

Euroopan jalkapalloliitto Uefa aiheuttaa valtavan koronariskin päästäessään stadionille 20 000 katsojaa Super cupin finaalissa Budapestissa torstaina, Unkarin johtava epidemiologi alleviivaa. 

MAINOS

Super Cupin finaali C Morella ja Subilla!

Bayern München – Sevilla torstaina
klo 21.55

Ottelua ja klo 21.30 alkavaa jalkapallostudiota voi seurata Subilla,
C More Sport 1:llä ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan hallitsevat mestarit aloittavat eurooppalaisen seurajalkapallokauden perinteisesti Super cupin finaalissa. Bayern Münchenin ja Sevillan välinen ottelu pelataan torstaina Budapestissa, ja Uefa päästää katsomoon tuhat päin yleisöä testatakseen kuinka tämä toimii. 

Puskas Arenan yleisökapasiteetista käytetään kolmasosa. Uefan mukaan turvallisuusmääräyksiä valvotaan hyvin tarkasti. 

Epidemiologi Andras Csilek toteaa Reutersille, että ottelun ajankohta "ei voisi olla huonompi", sillä koronapandemian uusi aalto vahvistuu Euroopassa, ja Unkarissa tulee noin 600 uutta tartuntatapausta päivittäin. 

– Vaikutus olisi ollut yhtä hirveä epidemian ensimmäisten viikkojen aikana, ja nyt uskottavat odotukset ovat yhtä hirveät. Ajatelkaa vain niitä jalkapallo-otteluita, jotka aiheuttivat hullut ajat keväällä Italiassa, Csilek kommentoi. 

Asiantuntijoiden mukaan Italian koronatapausten raju kasvu sai alkunsa helmikuussa pelatuista jalkapallo-otteluista ja Venetsiassa pidetyistä karnevaaleista. 

– Kun katsomoihin otetaan yleisöä, turvavälien pitäminen on hyvin hankalaa, varsinkin fanien kokoontumisissa ennen ja jälkeen ottelun. Julkinen liikenne, stadionille sisään tulo, paikan etsiminen, vessat, tarjoilupisteet, maalijuhlat, katsomoriidat – nämä kaikki ovat mahdollisia tartuntapaikkoja. 

Unkarin hallitus pääministeri Viktor Orbanin johdolla on viestinyt, että se haluaa pitää valtion toiminnot käynnissä taloudellisen katastrofin välttämiseksi. 

– Turvatoimet pelissä tulevat olemaan niin tiukat, että otteluun osallistuminen on turvallisempaa kuin lähes mikä tahansa sosiaalinen tapahtuma, Orbanin kansliapäällikkö Gergely Gulyas kertoi ATV:lle maanantaina. 

Csilek on eri mieltä.  

– Kukaan ei tiedä, mihin tämä johtaa, mutta jos tämä on koe, se on väärin. Kokeita ei saisi tehdä ihmisillä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja