Tämä muutos voi pidentää elinikää vuosilla – pystyisitkö siihen?

Brittiläisen ikääntymis- ja terveysinstituutin tutkijoiden mukaan ihminen voisi elää jopa 20 vuotta pidempään, jos söisi päivittäin noin 40 prosenttia suosituksia vähemmän.

Tutkijoiden mukaan niukkakalorinen ruokavalio ei välttämättä teekään elimistölle hallaa, vaan päinvastoin johtaakin jopa terveempään elämään. Liian nopea aineenvaihdunta on brittitutkijoiden mukaan riski ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkijat nostavat esimerkiksi tietyt japanilaiskylät, joissa noudatetaan tiukkaa, vähäkalorista ruokavaliota. Heillä elinajanodote on huomattavasti korkeampi kuin "normaalia ruokavaliota" noudattavilla.

– Ikääntyminen on loppujen lopuksi nopean aineenvaihdunnan lopputulos. Jos stressaat kehoa niukkakalorisella ruokavaliolla tai paastolla, keho sopeutuu muutokseen ja hidastaa aineenvaihduntaa. Tavallaan vanha sanonta siis pätee: se mikä ei tapa, se vahvistaa, BBC:n tiedeohjelman juontaja, tohtori Michael Mosley toteaa Daily Mailille

Mosleyn mukaan ihmisen ei tarvitsisi syödä kolmea ateriaa päivässä, sillä tämä on vain opittu tapa. Mosleyn mukaan jo epäsäännöllisellä paastoamisellakin pystyy vaikuttamaan IGF-1-hormonin toimintaan. Vaikka tämä hormoni suojaa ja korjaa kudoksia, aiheuttaa sen liialliset pitoisuudet ikääntymistä ja jopa syöpää.

Maailman vanhin ihminen noudattaa kevyttä ruokavaliota

Maailman vanhin ihminen, japanilainen Jiroemon Kimura, täytti viime viikolla 116 vuotta. Vuonna 1897 syntyneen miehen mottona on "syödä kevyesti ja elää pitkään". Kimura syö vain sen verran, että on 80-prosenttisesti täynnä.

Lue lisää Jiroemon Kimurasta MTV3 Uutisten sivuilta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja