Tämä kauppa myy vain "vanhentunutta" ruokaa – uskaltaisitko sinä ostaa?

Yhdysvalloissa on suunnitteilla uusi kauppaketju, jonka tuotevalikoimassa hyödynnetään ne elintarvikkeet, joita muut kaupat eivät huoli.

Entinen Trader Joe's -kauppaketjun johtaja Doug Rauch aikoo avata Yhdysvaltain Massachusettsiin ruokakaupan, jossa myydään ainoastaan parasta ennen -päivämäärän ylittäneitä elintarvikkeita. Dorchesterin kaupunkiin avattava kauppa laajentuu tulevaisuudessa mahdollisesti kokonaiseksi kauppaketjuksi. Kaupan yhteyteen avautuu myös kahvila, jossa myydään elintarvikkeista valmistettuja edullisia ja terveellisiä herkkuja.

Kaupan perustajan Rauchin mukaan yksi amerikkalaisten suurimmista synneistä on täysin syömäkelpoisen ruoan heittäminen roskiin. Monet uskovat ruoan menevän kuin taikaiskusta pilalle, kun parasta ennen -päiväys ylittyy. Rauchin mukaan ihmiset eivät ymmärrä viimeisen käyttöpäivän ja parasta ennen -leimauksen eroa.

Rauch haluaakin opettaa kuluttajia vähentämään ruokajätettä avaamalla kaupan, joka hyödyntää ne elintarvikkeet, joita muut kaupat eivät välttämättä enää myisi. Tavoite on myös tarjota köyhemmälle väestölle tilaisuus valita terveellisempiä vaihtoehtoja ruokavalioonsa.

Rauchin bisnesideasta hyötyy sekä kauppa että kuluttaja: Rauchin kauppa saa "vanhentuneet" tuotteet hyllyyn huomattavasti edullisemmin ja samalla se tarkoittaa halvempia hintoja myös kuluttajien kukkarolle.

Suomessa kaupat eivät joudu enää heittämään syömäkelpoista ruokaa roskiin

Kauppojen ja suurkeittiöiden on ollut aiemmin Suomessa hankalaa, jopa mahdotonta luovuttaa ylijäämäruokiaan esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Ruoan luovuttamista ovat hidastaneet erityisesti epäselvät vastuukysymykset. Lakien hankaluuden vuoksi monet kaupat ja suurkeittiöt ovatkin joutuneet heittämään täysin syömäkelpoista ruokaa suoraan roskiin.

Asiaan saatiin kuitenkin muutos viime vuonna. Toukokuussa julkaistujen Eviran uusien suosituksien ansiosta ylijäämäruoan luovuttaminen on helpottunut, eikä sitä tarvitse hävittää roskikseen. Viimeisen käyttöpäivän yhdellä päivällä ylittäneestä ruoasta saa nyt myös tehdä ruoka-avussa lämmintä ruokaa. Asiasta uutisoi syksyllä Yle.

Lähde: Foodbeast

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat