Mainos

Tämä kannattaa tietää Windows 10:stä: Selvä parannus edelliseen

Microsoftin pitkään työn alla ollut Windows 10 -käyttöjärjestelmä julkaistiin eilen maailmanlaajuisesti. Windows 10 on saatavilla ilmaisena päivityksenä Windows 7- ja Windows 8-käyttäjille. Jokainen käyttäjä saa automaattisen ilmoituksen Windows 10 -päivityksestä. Ilmoitusta klikkaamalla asennusavustaja tarkistaa, onko kyseinen laite päivitettävissä uuteen käyttöjärjestelmään. Jos tietokone ei ole esimerkiksi valmistajan puuttuvien ajurien vuoksi valmis päivitettäväksi, asennusavustaja kertoo siitä käyttäjälle. Asennus kestää 30-60 minuuttia.

Jatkossa Windows 10 -käyttöjärjestelmää päivitetään automaattisesti, eikä Microsoftilla ole aikomuksia tehdä enää täysin alusta suunniteltua uutta käyttöjärjestelmäversiota.

Jos käyttäjä ei ole oikeutettu ilmaiseen päivityspakettiin, hänelle Windows 10 maksaa suunnilleen saman verran kuin Windows 8.

Mitä uutta?

Windows 10:n merkittävimmät parannukset koskevat tietoturvaa, käyttökokemusta ja sovelluksia. Kymppi on selkeä parannus edelliseen Windows 8:aan, joka aiheutti monille käyttäjille harmaita hiuksia.

Eilen avattu uusi Windows-sovelluskauppa on Microsoftin yritys lähestyä Applen laitteiden saumatonta sovelluskokemusta. ”Universaalit” sovellukset on suunniteltu siten, että niiden käyttökokemus on mahdollisimman samanlainen kaikissa Windows 10 -laitteissa. Sovellukset skaalautuvat näytön koon mukaan. Kuluttajan kannalta hyvä uudistus on se, että nyt samasta kaupasta hankitaan sovellukset puhelimiin, tabletteihin ja PC:hen. Alkuvaiheessa suosituimpiin uusiin sovelluksiin lukeutuvat Minecraft (Beta) ja Crush Candy.

Kuluttajan kannalta hyvä uudistus on se, että nyt samasta kaupasta hankitaan sovellukset puhelimiin, tabletteihin ja PC:hen.

Microsoft lanseerasi eilen omat sovellukset Wordin, Powerpointin ja Excelin mobiilikäyttöön. Word Mobile, Powerpoint Mobile ja Excel Mobile ovat kosketusnäyttölaitteille optimoituja versioita Microsoftin tutuista toimisto-ohjelmista. Mobile-sovellukset ovat maksuttomia ja niillä voi lukea Office-tiedostoja. Tiedostojen muokkaaminen vaatii voimassa olevan Office-lisenssin. Jos sellainen löytyy, ohjelma tunnistaa lisenssin automaattisesti.

Windows 10:n käyttökokemusta on yritetty parantaa kuuntelemalla Windows Insider -ohjelmaan ilmoittautuneiden käyttäjien palautetta. Kaivattu aloitusvalikko on tehnyt paluun. Aloitusvalikon oikeaan reunaan voi kiinnittää tapahtumaruutuja, jotka kertovat yhdellä silmäyksellä esimerkiksi saapuneista sähköposteista. Halutessaan käyttäjä voi poistaa tapahtumaruudut ja käyttää traditionaalista aloitusvalikkoa.

Windows 10 on suunniteltu etenkin liikkuvaan käyttöön. Tableteille on käytössä erillinen tablet-tila, joka laajentaa sovellukset koko näytön kokoisiksi ja suurentaa aloitusvalikon tapahtumaruudut koko näytölle.

Työpöytätilassa Windows-kokemus on perinteisempi. Vasempaan alakulmaan ilmestyy aloitusvalikko ja ikkunoiden koko muuttuu.

Windows 10 mahdollistaa virtuaalisten työpöytien rajattoman käytön. Virtuaalinen työpöytä soveltuu käyttäjälle, joka haluaa käyttää eri työpöydällä työsovelluksia ja toisella esimerkiksi sosiaalisen median ohjelmia tai kuvakansioita. Työpöytänäkymiä voi vaihtaa vasemmassa alakulmassa olevassa tehtävänäkymäpainikkeella. Ison näytön omistava käyttäjä hyötyy uudesta ruudunjakotoiminnosta, joka mahdollistaa näytön jakamisen neljään sovellusikkunaan.

Kymppiversio tuo pilvipalvelut yhä tiiviimmäksi osaksi käyttöjärjestelmää. Tämä näkyy esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelman käytössä. Ohjelma näyttää viimeisimmät dokumentit, joita käyttäjä on muokannut eri Windows-laitteilla. Dokumentteja voi muokata siitä riippumatta, millä koneella niitä on käytetty.

Kymppiversio tuo pilvipalvelut yhä tiiviimmäksi osaksi käyttöjärjestelmää. Tämä näkyy esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelman käytössä.

Pelisovellukset on keskitetty Xbox-sovelluksen alle. Sovelluksen avulla pelejä voi streamata lähiverkon yli Xbox-pelikonsolista pc-tietokoneen näytölle. Tulossa on pelejä, joita voi pelata samaan aikaan Xboxilla ja tietokoneella.

Parannuksia tietoturvaan

Windowsin tietoturva on aina kuuma peruna. Windows 10:n kohdalla siihen on kiinnitetty erityistä huomiota. Yksi uudistuksista on Windows Hello, joka tuo lisää mahdollisuuksia käyttäjän tunnistukseen. Jatkossa Windows Hello tuo käyttäjille Xbox-pelikonsolin Kinect-kameran kaltaisia ominaisuuksia, esimerkiksi kasvontunnistuksen.

Windows 10:ssä on kokonaan uusi Edge-selain, joka torjuu Explorer-selainta tehokkaammin haitallisia verkkosivustoja. Explorer-selainkin on edelleen mukana käyttöjärjestelmässä. Edgen paras puoli on sen nopeus. Nopeustesteissä selain on peitonnut esimerkiksi Google Chromen.

Windows 10:ssä on kokonaan uusi Edge-selain, joka torjuu Explorer-selainta tehokkaammin haitallisia verkkosivustoja.

Edgen erikoisuutena on lukutilatoiminto, joka on tarkoitettu etenkin mobiilikäyttäjille. Toiminto etsii nettisivulta leipätekstin ja esittää sen käyttäjälle selkeässä lukutilassa ilman mainoksia tai häiritseviä elementtejä.

Windowsin omaa Defender-virustorjuntaohjelmistoa on parannettu. Windows 10 skannaa automaattisesti laitteeseen liitetyt usb-tikut ja järjestelmä ehdottaa automaattisesti mahdollisten virusten poistamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.