Brexit, Venäjä-tutkinta, Me Too, Euroviisut, avaruusmatkailu, Facebook... Kokosimme alkavan vuoden kovimmat uutistärpit etukäteen

Alkanut uutisvuosi tarjoaa paljon mielenkiintoista seurattavaa 1:53

Kovat uutiset tulevat usein yllättäen, mutta monet suuret tapahtumat ovat myös tiedossa jo etukäteen. MTV Uutiset kokosi listan alkavan vuoden suurimmista uutistapahtumista.

29.3. Brexit toteutuu - tai sitten ei

Britannian EU-eron saaga saa yhden kulminaatiopisteensä, kun ero tämänhetkisen suunnitelman mukaan toteutuu 29.3. Sekin olisi miljoonien ihmisten arkeen vaikuttava uutinen, jos ero ei toteudukaan tai sitä lykätään. Pahimmillaan Britannia voi syöksyä talouskaaokseen tai hallituskriisiin.

30.4. Japanin keisari Akihito luopuu vallasta

Japanin hallitus tiedotti joulukuussa 2017, että maa astuu uuteen aikaan huhtikuun lopulla, kun 85-vuotias keisari Akihito luopuu vallasta. Hänen sijalleen astuu hänen vanhin poikansa Naruhito. Akihito on ensimmäinen kruunusta luopunut Japanin keisari yli kahteensataan vuoteen.

18.5. Väkivallan pelkoa ja boikottivaatimuksia - Euroviisut Israelissa

Tämän vuoden euroviisuja kisataan poikkeuksellisen kireissä tunnelmissa, kun laulukilpailu sijoittuu viime vuoden voittajamaahan Israeliin. Israelin ja palestiinalaisalueiden välillä on nähty jatkuvasti selkkauksia kuluneena vuonna.

Euroviisujen räjähdysherkästä tunnelmasta antoi esimakua se, että 12.5.2018 Israelin edustaja Netta voitti Euroviisut Lissabonissa ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tanssi leikkisästi tiputanssiliikkeitä voiton kunniaksi. Vain kahta päivää myöhemmin, 14.5.2018 Israelin joukot ampuivat ainakin 52 palestiinalaismielenosoittajaa kuoliaaksi.

Lukuisat tahot ovat vaatineet boikotoimaan Israelin euroviisuja ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Mm. Guardianissa julkaistun avoimen kirjeen on allekirjoittanut 140 artistia eri puolilta Eurooppaa. Suomesta kirjeen allekirjoittajiin lukeutuvat mm. ohjaajat Pirjo Honkasalo, Virpi Suutari ja Aki Kaurismäki, näyttelijät Manuela Bosco, Ria Kataja, Tommi Korpela, Krista Kosonen, Elsa Saisio, Martti Suosalo ja Pekka Strang sekä muusikot Kaija Kärkinen, Kimmo Pohjonen ja Paleface.

23.5 EU-vaalit populismiaallon varjossa

Toukokuun loppupuolella odottavat Euroopan parlamentin vaalit, joista povataan jo nyt selvästi aiemmasta poikkeavia. Maahanmuuttokysymykset ovat vierittäneet lukuisten EU-maiden politiikkaa oikealle ja oikeistopopulistiliikkeet ovat voimissaan. Tulevan parlamentin onkin ennustettu olevan aiempaa hajanaisempi ja riitaisampi.

Erikoissyyttäjä Muellerin Venäjä-tutkinta etenee

Yhdysvalloissa odotetaan kasvavalla jännityksellä, mitä erikoissyyttäjä Robert Mueller saa kasaan selvitellessään presidentti Trumpin ja tämän lähipiirin toimia vaalien aikana. Tutkinta on jo tuonut 33 rikossyytettä. Kuinka lähelle istuvaa presidenttiä Mueller etenee, se kuullaan ehkä jo helmikuussa.

Ukrainassa pelätään sotaisia peliliikkeitä

Ukrainan sodassa on arvioitu tapahtuvan lähiaikoina uusia liikahduksia. Siihen viittaa toisaalta erikoinen selkkaus Krimin niemimaalla Kertshin salmen lähistöllä sekä Venäjän toistuvat vihjailut siitä, että Ukraina suunittelisi jonkinlaista "provokaatiota". Tästä on puhunut niin ulkoministeri Sergei Lavrov että Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov. Puheiden on tulkittu viestivän, että Ukrainan sodassa voi lähiaikoina alkaa tapahtua. Mitä ja miten - se jää nähtäväksi.

Tasa-arvokysymysten ja ahdistelukohujen ruotiminen jatkuu

Vuonna 2017 käynnistynyt seksuaalista ahdistelua julkituova Me Too -liike on vuoden aikana levinnyt yhä uusiin maihin ja yhteisöihin. Uudet tähän liittyvät kohut ovat edelleen todennäköisiä. Viimeksi joulukuussa Argentiinassa roihahti some-kampanja tunnuksilla "Katso mitä sait aikaan" ja "Ei on ei". Kampanjassa paljastetaan tv- ja elokuva-alan ahdistelukulttuuria.

Näiden lisäksi uutisissa nähdään varmasti lukuisia täysin odottamattomia tapahtumia ja luonnonmullistuksia. Avaruusmatkailu -ja tutkimus etenee jättiharppauksin - mm. Kiina suunnittelee lähettävänsä laskeutujan Kuun pimeälle puolelle aivan lähiviikkoina. Myös maahanmuutto kuohuttaa monella mantereella ja ilmastonmuutos etenee.

Myös sosiaalinen media saattaa kokea perustavanlaatuisia muutoksia. Monet ovat povanneet Facebookille haasteita lähiaikoina, kun nuoret käyttäjät hakeutuvat muualle. 

Vuodesta 2019 voikin jo nyt povata erittäin tapahtumarikasta uutisvuotta.

Lue myös:

    Uusimmat