Tämä asia veropäivässä jäi historiaan

Asia 60 sekunnissa – Näin tarkastat verotiedot 0:54
Näin tarkastat verotiedot.

Verovelvolliset vaikuttavat olevan tietoisia siitä, että veronmaksajilla ei ole enää oikeutta vastustaa tuloverotietojensa luovuttamista sähköisessä muodossa medialle.

Tänä vuonna median pyytämistä listoista 100 000 euroa tai enemmän ansainneista ei enää poisteta verovelvollisten tietoja vastustamispyynnön nojalla.

Lakiasiainjohtaja Matti Merisalolla Verohallinnosta ei ole tiedossa, että Verohallintoon olisi tullut juurikaan tiedusteluja siitä, että voisiko heidän tietonsa poistaa medialle luovutettavista listoista.

– Ainakaan merkittävissä määrin. Verohallintohan on itse myös siitä muun muassa vero.fi-verkkosivuilla kertonut, että nyt ei voi enää vastustaa näitä verotietojen luovuttamista medialle, kertoo Merisalo STT:lle.

Merisalo työskentelee yksikössä, jonka tehtäviin vastustamispyyntöjen käsittely kuului.

Viime vuonna korkein hallinto-oikeus linjasi, ettei veronmaksajilla ole oikeutta vastustaa tuloverotietojensa luovuttamista medialle sähköisessä muodossa.

Verotietojen salaamisen pyytäminen oli alkanut menettää suosiotaan vuonna 2021. Aiemmin samana vuonna Helsingin hallinto-oikeus oli linjannut, että verotietojensa luovuttamista vastustaneiden henkilöllisyys ei ole salassa pidettävä tieto. Niinpä media pystyi kysymään Verohallinnolta, keiden tiedot oli poistettu medialle luovutettavilta listoilta.

Veroja maksettiin ahkerasti ansiotuloista

Keskiviikkona julkaistaan vuoden 2022 tuloverotuksen julkiset tiedot.

Tiistaina Verohallinto kertoi, että vuodelta 2022 ansiotuloveroja maksettiin kolme prosenttia edellistä vuotta enemmän. Ansiotuloverojen määrä kasvoi noin 920 miljoonalla yhteensä 31,6 miljardiin euroon.

Ansiotulojen verokertymässä näkyy hyvä työllisyystilanne.

– Vuonna 2022 palkkatuloa saaneita oli kuukausittain lähes satatuhatta enemmän kuin vuonna 2021, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen tiedotteessa.

Yhteensä ansio- ja pääomatuloveroja kerättiin viime vuodelta 35,4 miljardia euroa. Se on noin 270 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2021.

Pääomatuloista erityisesti luovutusvoittojen määrät voivat vaihdella paljon eri vuosien välillä. Vuoden 2022 pääomatuloverojen määrä laski 13,9 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Miten suomalaisten verotus muuttuu? 8:51
Miten suomalaisten verotus muuttuu?

Yhteisöveroa maksettiin kymmenys enemmän

Yritykset ja muut yhteisöt maksoivat yhteisöveroa viime vuodelta kaikkiaan kahdeksan miljardia euroa, mikä on peräti reilut 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Nimellisillä euromäärillä tarkasteluna se on kaikkien aikojen ennätys.

– Hintatason nousu huomioiden esimerkiksi vuoden 2000 yhteisöveron määrä 7,4 miljardia on silti suhteessa korkeampi. Kaikkiaan viime vuosi oli kuitenkin yrityksille hyvä: ne tekivät hyvää tulosta, mikä näkyi suurena yhteisöveron tuottona, Luokkanen sanoo.

Tätä kaikkea verotiedot kertovat yhteiskunnasta 10:45
Tätä kaikkea verotiedot kertovat yhteiskunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat