Mainos

Talvivaaran ympäristövahinkojen sovittelumenettely päättyi tuloksettomana – vahingoille ei löytynyt maksajaa

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahinkojen korvaussovittelut päättyvät. Käräjätuomari Kari Turtiaisen mukaan neuvotteluja ei kannata jatkaa, koska vahingoille ei ole löytynyt maksajaa.

Ympäristövahinkojen korvausasioita on soviteltu Kainuun käräjäoikeudessa tammikuusta lähtien.

Julkisselvityksessä oleva Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä oli mukana sovittelussa, mutta rahaa ei silläkään korvausten maksuun ollut, sillä korvausten ei katsottu kuuluvan konkurssilain mukaisiin kustannuksiin. Sopua yritti hakea yli 40 maanomistajaa, joiden korvausvaatimukset prosessin alkuvaiheessa olivat yli 12 miljoonaa euroa.

Korvauksiin yritettiin saada rahaa myös valtiolta. Sovittelun loppuvaiheessa valtiolta ilmoitettiin, ettei osallistumista korvausten maksuun voida pitää tarkoituksenmukaisena. Ministeriöissä pelättiin tapauksen saavan ennakkotapauksen luonteen.

Valtion kannanotossa kiinnitettiin huomiota myös siihen, etteivät sovittelumenettelyssä olleet kaikki riita-asian kantajat mukana. Valtio katsoi myös kantaneensa kortensa kekoon ympäristöriskien hallinnassa jo aiemmin sadoilla miljoonilla euroilla.

2:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.