Talvivaaran emoyhtiön selviämiseen ei uskota

Talvivaaran osakkeenomistajien on syytä varautua lopulliseen konkurssiin, neuvovat sijoitusasiantuntijat.

Suomalaisten keskimääräiset sijoitukset Talvivaarassa ovat kuitenkin pieniä.

Sijoittajien mielestä yhtiö on antanut taloutensa tilasta ja näkymistä ylioptimistisia tietoja, mutta suomalaiset ovat kyllä olleet tietoisia siitä, että velkasaneerauksessa olevalla yhtiöllä ei mene hyvin.

Eilen meni siis konkurssiin kaivostoimintaa harjoittava Talvivaara Sotkamo. Sen pääomistaja, pörssinoteerattu Talvivaaran emoyhtiö selvisi eilen ilman konkurssia, koska yhtiö on velkasaneerauksessa. Emoyhtiö toimii nyt säästöliekillä ja sen tulevaisuus on hämärän peitossa.

Eilen keskeytettiin pörssissä myös kaupankäynti Talvivaaran osakkeella. Kaupankäynti alkaa uudelleen, jos alkaa, vasta sen jälkeen, kun yhtiö itse kertoo lisää omasta tilastaan ja mahdollisesta selviytymissuunnitelmasta. Kaupankäynnin keskeytyksellä suojellaan sijoittajia ja nykyinen tilanne voi jatkua pitkäänkin.

– Tällä hetkellä sanoisin yksityissijoittajalle, että nyt suhtautuu Talvivaaraan jo sillä tavalla, että huonoja uutisia on tullut, ja pitäisin ehkä epätodennäköisenä mutta toki teoriassa mahdollisena että jotain hyvää vielä tapahtuisi, arvioi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

– Kyllä tässä eilisen uutisoinnin perusteella sijoittajan kannattaa viikonlopun aikana tehdä henkinen alaskirjaus Talvivaara-sijoitukselleen. Tulevaisuus on erittäin epävarma, arvioi puolestaan Nordnetin sijoitusstrategi Jukka Oksaharju.

Osa sijoittajista menettää emoyhtiön mahdollisessa konkurssissa todennäköisesti paljon, suurin osa piensijoittajista on kuitenkin mukana hyvin pienellä panoksella.

– Tämän hetken keskimääräinen Talvivaara-sijoituksen markkina-arvo on 91 euroa salkkua kohden. Alkuperäiset sijoitussummat summat ovat huomattavasti tätä suurempia. Siis myös realisoimaton tappio on hyvin merkittävästi suurempi kuin nykyinen sijoituksen markkina-arvo, jatkaa Oksaharju. 

Vaikka Talvivaaran osakkeella ei nyt käydäkään kauppaa pörssissä, voi osaketta muuten myydä vapaasti, jos vain ostaja löytyy. Monilla piensijoittajilla saattaakin olla halua myydä osakkeet ja realisoida tappio ennen vuodenvaihdetta, jotta voisi kompensoida muiden myyntivoittojen verotusta.

Usea sijoittaja arvostelee Talvivaaran pörssitiedotusta ylioptimistiseksi. On ikään kuin kuvattu tulevaisuutta sellaiseksi, millaiselta se näyttäisi, jos yhtiöllä lähtisi menemään oikein hyvin. Velkasaneerauksessa olevan yhtiön heikko taloudellinen tilanne on kuitenkin ollut kaikkien tiedossa.

– Luulen, että ne sijoittajat, jotka nyt ovat viimeisimmän vuoden aikana tulleet mukaan, on ajatellut sitä sillä tavalla että pienellä osuudella lähdetään mukaan ja toivotaan että tapahtuu jotain hyvää, mutta tiedostetaan se, että siinä on suuremmat riskit, kuvailee Sari Lounasmeri.

– Loppukesällä nähtiin varinainen ylilyönti kun yritysjohto kutsui Talvivaaraa rahantekokoneeksi, vaikka todellisuus näyttää, että rahanmenokone olisi osuvampi kuvaus, sanoo puolestaan Jukka Oksaharju.

Suomessa on 2000-luvulla mennyt konkurssiin viisi pörssiyhtiötä, viimeisimpinä Elcotec ja Tiimari.

Lue myös:

    Uusimmat