Talvivaara-lupaviranomainen painostuksesta: Puhelimet soivat joka päivä

Aluehallintoviraston ympäristöneuvoksen Sami Koivulan mukaan Talvivaaran uudet omistusjärjestelyt eivät suoraan vaikuta purkuputkea koskevan ympäristölupahakemuksen käsittelyyn. 

– Lakeja ei ole tässä välissä muutettu ja hakijakin on edelleen sama.

Tänään tiedotettiin, että brittiläinen sijoitusyhtiö on solminut ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan ostamisesta konkurssipesältä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi tänään kauppaa kommentoidessaan, että purkuputki voi olla sen toteutumisen suhteen ratkaisevassa asemassa.

Kuinka toiminnanharjoittajan taloudellinen tilanne vaikuttaa lupaviranomaisen ratkaisuihin?

Ympäristönsuojelulaissa ei suoraan edellytetä tiettyä vakavaraisuuden astetta toimijoilta. Luvanhakijoilta ei tutkita, onko heillä saatavilla riittävästi rahaa tarvittaviin investointeihin. Tällöin voidaan joutua tilanteeseen, että toiminnanharjoittaja ei pysty tekemään sellaisia investointeja, joita lupa edellyttäisi. Joskus myös vakuudet voivat olla toimijalle liian suuret. Tällöin myöskään toimintaa ei voida aloittaa. Moni lupaprosessin läpikäynyt hanke onkin jäänyt myöhemmin toteutumatta rahoituksen puutteen takia.

Jo käynnissä olevan toiminnan osalta taloudellisen tilanteen heikkeneminen johtaa yleensä ensin valvonnassa esiin tuleviin ongelmiin. Esimerkiksi puhdistinlaitteiden käyttö- ja kunnossapitokustannuksista voidaan tinkiä, mikä myöhemmin johtaa raja-arvojen ylittymiseen. Näitä tilanteita hoitaa valvontaohjeidensa mukaan ELY-keskus. Ääritilanteessa ELY-keskus voi tehdä lupaviranomaiselle aloitteen luvan peruuttamisesta.

Mikäli toimijalla on vireillä lupaprosessi AVI:ssa, alkaa taloudellinen tilanne välillisesti vaikuttaa myös siihen. Lupaviranomaisen pitää silloin pohtia, aiheuttaako taloustilanne ympäristön pilaantumisen tai sen riskin lisääntymistä. Tällöin viranomainen voi rajoittaa päästöjen raja-arvojen lisäksi myös toiminta-alueen laajuutta ja kapasiteettia. Harvinaisempia ovat tilanteet, jolloin riski katsotaan niin suureksi, että lupaa toiminnan jatkamiseen ei voida myöntää. Selvästi yleisempää on, että toimija menee konkurssiin kesken lupakauden. 

Lähde: Sami Koivula, Pohjois-Suomen AVI

Onko teitä aluehallintovirastossa yritetty painostaa?

– Poliittiselta puolelta painostusta ei ole tullut. Ministerit ja kansanedustajat ymmärtävät riippumattoman viranomaistyöskentelyn merkityksen. Sieltä mahdollisen ympäristöhaitan kärsijäpuolelta on kyllä ollut yhteydenottoja. Puhelimet soivat täällä joka päivä ja saamme ohjeita siitä, miten asia pitäisi ratkaista, Koivula kertoo.

Käytännössä virasto pohtii sitä, aiheuttavatko purkuputken kautta tulevat päästöt ympäristölle merkittävää pilaantumista tai sen vaaraa. Lain mukaan sellaista ei saa aiheutua. Myönteiseenkin ratkaisuun päätyessään viranomainen voi rajoittaa lupamääräyksin esimerkiksi sallittua päästötasoa.

Yleisesti ottaen hakijan taloudellinen tilanne voi vaikuttaa ratkaisuun esimerkiksi silloin, kun pohditaan ympäristövahinkojen syntymisen riskiä.

– Esimerkiksi konkurssiuhka voi joissain tilanteissa lisätä toiminnasta aiheutuvan pilaantumisen riskiä.

Talvivaaran purkuputkea koskeva hakemus on tarkoitus ratkaista huhtikuun aikana.

– Tämä on hyvin laaja asia. Muistutuksia on tullut yli 500. Kysymys on myös erittäin isosta päästöstä, joten asiaa on pohdittava tarkasti monelta kantilta.

Lue myös:

    Uusimmat