Mainos

Talvivaara aloittaa yt-neuvottelut – 250 työpaikkaa uhattuna

13:14

Talvivaara aloittaa yt-neuvottelut. Yhtiö pohtii enimmillään 250 työntekijän irtisanomista tai lomauttamista. Syyksi yhtiö ilmoittaa nikkelin huonon hintakehityksen.

Neuvotteluiden piirissä ovat konsernin kaikki yhtiöt: Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, Talvivaara Sotkamo Oy ja Talvivaara Exploration Oy. Talvivaara työllistää tällä hetkellä noin 600 henkilöä.

Mahdolliset henkilöstövähennykset ja lomautukset ovat osa yhtiön tehostamisohjelmaa.

– Meidän täytyy käyttää kaikki keinot toiminnan tehostamiseen. Valitettavasti henkilöstö liittyy siihen yhtenä osatekijänä, yhtiön varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde sanoo.

– Mietimme ja neuvottelemme yhdessä, niin kuin yt-neuvotteluiden tarkoitus onkin, että mistä voimme tehostaa toimintaamme. Neuvottelut kohdistuvat kaikkiin henkilöstöryhmiin, kertoo toimitusjohtaja Pekka Perä.

Tehostamisen kohteena ovat kaikki yhtiön toiminnat kaivostoiminnan eri vaiheista ja hallintoon. Neuvottelut alkavat viikon päästä.

– Siitä kuuden viikon kuluttua pitäisi olla selvä, millaisiin toimenpiteisiin ryhdytään, Perä sanoo.

Yhtiö ilmoitti jo alkuvuonna lomauttavansa lähes 200 työntekijää. Heistä yli puolet ehti olla lomautettuna, kun lomautukset peruttiin toukokuussa.

– Uskon, että työntekijämme hyväksyvät ja ymmärtävät päätöksen. Kun tuotteemme arvosta viedään 20 prosenttia pois muutamassa kuukaudessa, meidän pitää yhdessä miettiä, miten tästä eteenpäin, Perä toteaa.

Nikkelin romahtanut hinta taustalla

Yhtiön mukaan suurin syy kustannussäästöjen taustalla on yhtiön päätuote nikkelin huono hintakehitys alkuvuonna. Viime viikkoina tonnista nikkeliä on maksettu alle 14 000 dollaria.

Nykyinen hintataso ei ole Miettinen-Lähteen mukaan kestävä yhtiölle eikä koko maailman nikkeliteollisuudellekaan.

– Kestävä taso olisi lähempänä 20 000 dollaria per tonni. Nykyinen markkinatilanne reflektoi Kiinaan kohdistuvia kasvu-odotuksia ja riskejä sekä globaalin teräsmarkkinan tilannetta.

– Pitkällä tähtäimellä hintanäkymät ovat ihan hyvät. Nikkeliä käytetään pääasiassa ruostumattomaan teräkseen, joka on elintasometallia. Kun maailmantalous yskii ja on epävarmuutta, niin voi olla, että jonkin aikaa jatkuu tällainen heikko hintataso päätuotteessamme, arvioi Perä.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.