Talven kiistattomat kuninkaalliset – katso kuvat Korkeasaaren upeista lumileopardeista!

Uhanalaiset lumileopardit ovat kotoisin Keski-Aasian vuoriston lumisilta rinteiltä, jotenka talventuiskeet ovat niille tuttuja. Lumileopardeihin voi tutustua lähemmin myös Korkeasaaressa; talvisin nämä kissapedot ovatkin elementissään.

Lumileopardi (Uncia uncia) on uhanalainen laji, joka vaeltaa maailman korkeimmissa elinympäristöissä: se onkin tottunut karuihin olosuhteisiin, viimaan, pakkasiin ja kinoksiin. Lumileopardi muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon tavallista leopardia, mutta se on solakampi: lisäksi sitä seuraa lähes metrin pituinen häntä, joka on oiva nenän- ja vartalonlämmitin lumileopardin levätessä. Sen isot, tuuheat käpälät toimivat mainioina lumikenkinä sen tassutellessa lumessa eteenpäin.

Lumileopardeja on tavattu Korkeasaaressa jo 1960-luvulta lähtien; tuona aikana on syntynyt jo yli sata lumileopardinpentua, joista suurin osa on muuttanut muihin eläintarhoihin jatkamaan sukuaan.

Kissapedot nukkuvat päivät, ja hämärässä ne ovat aktiivisimmillaan: etenkin talvisin lumileopardit ovat elementissään. Kun ensilumi laskeutuu, lumileopardit suorastaan riehaantuvat.

Lumileopardeja arvioidaan olevan maailmassa jäljellä ainoastaan noin 4000–7000 yksilöä. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi.

Lue myös:


AVA

Kuvat: Lehtikuva

Lähteet: WWF, Korkeasaari

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja