Talvella yllättävä vaikutus tatuointeihin

Miksi ottaa tatuointi toppatakin alle? Tutkijan mukaan kylmä ilmasto on hidastanut suomalaisten intoa tatuoida kehoaan.

– Ihan varmasti talvi on vaikuttanut suomalaisten intoon ottaa tatuointi. Meillä kylmä ilmasto ei suosi sitä, että tatuointien esittäminen olisi arkipäivästä ja koko ajan läsnä kuten maissa, joissa liikutaan t-paidassa, sanoo dosentti Mikko Salasuo Nuoristotutkimusverkostosta.

Kylmä ilmasto on osaltaan hidastanut kehitystä, mutta tällä hetkellä suomalainen tatuointikulttuuri voi hyvin.

– Se on nyt monimuotoinen ja runsas ja saavuttanut aikalailla kansainvälisen tason. Tatuointeja löytyy joka lähtöön ja niiden ottajia joka lähtöön.

– Uudet sukupolvet suhtautuvat tatuointeihin eri tavalla. Tämä liittyy kuntosalitrendiin, fitness-kulttuuriin, silikonirintoihin ja oikeastaan kaikkeen tällaisen, jossa omaa kehoa käytetään symbolina esittämään omaa itseä. Oman kehon merkitys on kasvanut ja siinä tatuoinnilla on hirveän suuri rooli.

Vuonna 2020 arviolta joka viidennellä nuorella aikuisella on Suomessa tatuointi.

Isot tatuoinnit suosiossa

Sonja Sahlberg, 28, ei kylmästä ilmastosta piittaa. Koko käden tatuointi on ollut haaveena pitkään, ja Sahlbergin ensimmäinen tatuointi tehtiin jo kymmenen vuotta sitten.

– Mulle se on sellainen itsensä kaunistautumistapa niin kuin monelle muulle kampaajalla käynti tai kosmetologilla käynti. Mulle se on yksi tapa kaunistaa itseänsä ja kantaa sitä taidetta mukana, Sahlberg kertoo.

– Se on enemmän niin, että jos ei ole tatuointia, ihmetellään, että eikö sulla muka ole yhtään. Nykyään näkee katukuvassa tatuointeja melkein jokaisella.

Isot tatuoinnit ovat tällä hetkellä trendikkäämpiä.

– Aika paljon näkee isoja juttuja. Ihmiset ottavat tatuoinnin käsivarteen tai näkyvälle paikalle kaulaan. Kaveripiirissä on otettu paljon kuvia käsiin.

Iso tatuointi sitten maksaakin enemmän kuin pieni.

– Totta kai se kirpaisee, mutta se on siinä koko loppuelämän. Kyllä sen kestää maksaa, Sahlberg sanoo.

Eikä tatuointi-innostus välttämättä pääty tähän.

– Niinhän sitä sanotaan, että kun sen kerran aloittaa, on vaikea lopettaa. Katsotaan ensin tämä projekti loppuun. Ehkä sitten voisi pitää huilitaukoa, mutta ei voi tietää vielä. 

Lama lisännyt kilpailua

Sonja Sahlbergin tatuointia tekee Kimmo Rosti Vida Loca Tattoosta. Tatuointitaiteilijalla on noin kolmenkymmen vuoden kokemus alalta.

– Tatuoinnista on tullut hyväksytty taiteenmuoto. Siitä on itseasiassa tullut samaan aikaan nuorison harrastus. Nykyään katsotaan ihaillen tv-kokkien tatuoituja käsivarsia, kun ennen ihmeteltiin tatuoituja merimiehiä. Muutos on iso.

– Nuoret aikuiset on aktiivisimpia. Tatuointejahan otetaan silloin, kun tehdään myös kaikkea muuta. Ikähaitari on tosin laajentunut, sillä tatuointeja otetaan myös viisikymppisinä ja kuusikymppisinä. Sitten, kun siitä tulee harrastus, niin tatuointeja otetaan myös myöhempään.

Lama näkyy myös tatuointibisneksessä.

– Se näkyy siinä, että asiakkaat siirtävät tatuointeja ja tulevat vasta sitten, kun talous on parempi. Me tehdään osissa ja meille voi maksaa osissa, joten maksuasiat voi järjestellä.

Samaan aikaan kilpailu on kiristynyt.

– Tatuoinnin tekijöitä on ihan älyttömästi. Laman aikana tulee paljon yrittäjiä lisää. Työttömäksi joutuneet, joille tatuointi on ollut harrastus, ottavatkin sen päätyökseen. 


Isot tatuoinnit suosiossa 1:55

Lue myös:

    Uusimmat