Taloyhtiöiden kulut vaihtelevat – Hamina ja Hämeenlinna kärjessä

Kerrostalossa asuvien kustannukset nousevat. Kiinteistöverojen ja muiden maksujen välillä on kuitenkin vaihtelua kaupungeittain. Hamina ja Hämeenlinna pitävät maksujen kärkisijaa.

Kerrostalojen hoitovastikkeista kaksi kolmannesta menee kiinteistöveroon ja erilaisiin maksuihin, joilla katetaan kaukolämpö, vesi, sähkö ja jätehuolto. Kiinteistöliiton laskelmien mukaan yli 30 000 asukkaan kaupungeissa kiinteistöverot ja maksut vievät noin 2,43 euroa neliöltä kuukaudessa eli noin 54 prosenttia hoitokuluista. Viime vuoteen verrattuna maksut ja verot ovat kasvaneet viidellä prosentilla. Eniten maksuista ovat kallistuneet kaukolämpö ja vesihuolto.

Kiinteistöliiton tekemässä vertailussa oli mukana 37 kaupunkia ja 48 kuntaa. Kalleimmaksi asuminen osoittautui Haminassa, jossa kiinteistöveroihin ja maksuihin menee liiton määrittelemässä indeksitalossa 2,73 euroa huoneistoneliötä kohden kuukaudessa eli lähes 79 000 euroa vuodessa.

Seuraavina tulevat Hämeenlinna, Nokia ja Uusikaupunki. Edullisinta keskusta-asuminen on Kokkolassa, jossa indeksitalon kiinteistöverot ja maksut ovat noin 20 000 euroa Haminaa pienemmät.

Kiinteistöliiton määrittelemä indeksitalo tarkoittaa 30-vuotiasta ja 10 000 kuutiometrin asuinkerrostaloa, jossa on 40 asuntoa. Talo sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja talon energian sekä veden kulutukset ovat keskimääräisiä, kuten jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälitkin.

Suomen kymmenen suurimman kaupungin kiinteistöverot ja maksut ovat prosentin kaikkien tarkasteltujen kaupunkien keskiarvoa pienemmät.

Tontin kiinteistöveroissa suurimmat erot

Tontista perittävässä kiinteistöverossa on eniten vaihtelua. Esimerkiksi Helsingin Töölön indeksitalossa tontin kiinteistöveroon menee vastikkeesta 49 senttiä neliöltä kuukaudessa, kun taas monessa pikkukaupungissa riittää keskustatontista vain muutama sentti neliötä kohden. Erot johtuvat enemmän tontin verotusarvojen eroista kuin itse tontin veroprosenteista.

Rakennuksen kiinteistövero sen sijaan vaihtelee vähemmän, sillä ero aiheutuu vain asuinrakennuksen kiinteistöveroprosenteista. Ankaria asuinrakennusten verottajia ovat Kaakkois- ja Itä-Suomen kaupungit sekä Jyväskylä, Kemi, Lahti ja Ylöjärvi.

Vesi on kalleinta Jyväskylässä

Kaukolämmön perus- ja energiamaksuihin menee indeksitalossa keskimäärin jo 1,20 euroa neliöltä kuukaudessa. Kiinteistöliiton mukaan kalleinta lämmittäminen on Nokialla, Imatralla ja Valkeakoskella. Edullisinta kaukolämpö on Kokkolassa ja Oulussa. Kaupunkikohtaiset kehityserot ovat tänä vuonna olleet isoja. Esimerkiksi Kuopiossa kaukolämmön hinta nousi edellisvuodesta noin 20 prosenttia, mutta Helsingissä nousu oli runsaat kaksi prosenttia.

Veteen ja jäteveteen menee keskimäärin 59 senttiä neliöltä kuukaudessa. Edullisimmat vesimaksut ovat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, jossa lukema on 47 senttiä neliöltä kuukaudessa. Myös Tampere, Porvoo ja Iisalmi ovat edelleen alle 50 sentissä.

Kalleinta vesi on Jyväskylässä, jossa raaka- ja jäteveden hinta oli miltei 30 prosenttia kaikkien vertailussa mukana olevien kuntien keskiarvoa korkeampi.

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja