Mainos

Talousviisaat: Suomi alisuorittaa

2:10

Suomen hallituksen on syytä toteuttaa nykyistä vahvempia uudistuksia, toteaa kolme ekonomistia tuoreessa selvityksessään.

Budjettiriiheen valmistautuva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tilasi selvityksen professori Bengt Holmströmiltä, professori Sixten Korkmanilta ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälältä.

Kolmikko toteaa, että valtion nykyinen finanssipolitiikka on järkevällä linjalla, mutta talouspolitiikkaan on etsittävä lisäpuhtia rakennepolitiikasta, jos hallitus haluaa saavuttaa tavoitteensa.

Holmström, Korkman ja Vihriälä arvioivat, että nykyisillä keinoilla hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin jää vajaaksi.

Heidän mukaansa Suomen talouden heikko kehitys liittyy erityisesti vientiin.

– Suomi on edellytyksiinsä nähden alisuoriutuja: syystä tai toisesta taloudessa ei ole sellaista dynamiikkaa, johon meillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet, Holmström, Korkman ja Vihriälä toteavat muistiossa.

Ei päivähoitomaksujen korotuksille 

Kolmikko esittää erilaisia keinoja työllisyyden parantamiseksi. He ehdottavat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Päivähoitomaksujen korotuksista pitäisi heidän mielestään pidättäytyä, jotta parannettaisiin naisten mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. 

Kolmikko nostaa esiin myös ongelman työmarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa. Viime aikoina on nähty avoimien työpaikkojen lukumäärän nopeaa kasvua, mutta työttömyysluvut ovat pysyneet korkeina.

Luontevina uudistusmahdollisuuksina he pitävät apteekkilupien vapauttamista ja liikennettä koskevan sääntelyn yksinkertaistamista. Heidän mukaansa hyödykemarkkinoilla pitäisi pyrkiä muun muassa lisäämään kilpailua.

Kolmikko myös huomauttaa, että hallituksen olisi pyrittävä saamaan takaisin menettämäänsä luottamusta korkeakouluissa. Heidän mukaansa Suomi tarvitsee merkittävän korkeakoulu-uudistuksen, johon valtion olisi osallistuttava esimerkiksi pääomasijoituksilla.

 Vihriälä vieraili perjantaina myös MTV3:n Huomenta Suomessa.

10:12

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.