Petteri Orpo Kansainvälisen valuuttarahaston esittämistä talousuudistuksista: "Emme voi jäädä makaamaan nykyhetkeen"

Kansainvälinen valuuttarahasto esittää Suomelle lisää talouden uudistuksia 1:53

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antaa Suomen taloudelle kiitosta kolmatta vuotta jatkuneesta talouskasvusta. Kiitosta saa myös työttömyysaste, joka on laskenut alimmilleen sitten vuoden 2011.

Kansainvälisen valuuttarahaston valtuuskunnan johtaja Alasdair Scottin mukaan Suomen kasvun odotetaan olevan 2,8 prosenttia tänä vuonna ja 1,9 prosenttia ensi vuonna.

– On ollut havaittavissa paljon puhetta tästä hyvästä vuodesta, joka jatkuu yhä vakaana. Ensi vuonna kasvu kuitenkin hidastuu. 

 Jotta Suomen talous voisi jatkaa nykyistä kasvuvauhtiaan, on lisätoimenpiteitä tehtävä. Valuuttarahasto esittää keinoiksi joustavampaa palkkojen paikallista sopimista. Samalla se kannustaa Suomea muuttamaan työttömyysetuuksia niin, että ne lisäävät työttömien halukkuutta työnhakuun pian työttömäksi jäämiseen jälkeen.

Talouden uudistuksille tarvetta 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää uudistustarpeita välttämättöminä.

– Allekirjoitan raportin sanoman täysin. Emme voi jäädä makaamaan nykyhetkeen, tähän mitä olemme jo nyt saavuttaneet. Katse pitää olla tulevaisuudessa niin kuin tässä raportissa. Täytyy olla selkeät suunitelmat siitä, mitä tehdään seuraavaksi. Kannustava sosiaaliturvajärjestelmän uudistus, verotuksen uudistamista työn vastaanottamisen kannustamiseksi sekä koulutuksen ja työelämän uudistukset. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painottaa talouskasvussa osaamisen kehittämistä.

– Koulutukseen satsaaminen, oppivelvollisuusiän pidentäminen ja maksuton toinen aste. Ne ovat niitä eväitä, joilla varmistetaan työllisyysasteen nousu; ensin yli 75 prosenttiin ja myöhemmin 80 prosenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat