Taloudellinen epävarmuus ei näy: Asunto vaihdetaan edelleen kalliimpaan

Tiukka taloudellinen tilanne ei näy vielä asunnonvaihtajien valinnoissa. Uusi koti on edelleen edellistä kotia arvokkaampi. Tieto tulee ilmi Huom!-ketjun välittäjilleen tekemästä kyselystä.

Pitkään jatkunut taloudellinen epävarmuus ei vaikuta ihmisten asunnonvaihtotapoihin. Taloudellisia paineita vaihtaa pienempään asuntoon ei näytä olevan. Edelleen suosituinta on myydä edellinen koti ja vaihtaa kalliimpaan. Erotus rahoitetaan lisälainalla, jota otetaan noin 30 prosenttia uuden asunnon arvosta.

Myös ensiasunnonostajat ovat ahkerasti liikkeellä. Tuolloin säästöjen lisäksi kaupan rahoittamiseksi otetaan pankkilainaa noin 70–80 prosenttia asunnon arvosta.

Asunnonvaihtajat ovat kuitenkin varovaisia ja harkitsevia. Kahden asunnon loukkoja vältellään.

– Kahden asunnon loukkoja ei juuri enää tapahdu. Pankit pitävät huolen siitä, että ensin myydään nykyinen asunto ja vasta sitten ostetaan uusi. Muuten loukussa olevan täytyisi myydä aiempi asunto mahdollisesti edullisemmin, jotta saisi sen nopeasti kaupaksi ja rahoituksen kuntoon. Joskus vanha asunto vuokrataan, jos kauppa ei toteudu toivotulla hinnalla, kertoo Huom!-ketjun liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.

Huom!-ketjun syyskuussa 2014 toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi 89 ketjun yrityksissä työskentelevää välittäjää. 

Lähde: Huom!

Lue myös:

    Uusimmat