Jos harkitset asunnon ostoa, tee se nyt! Omistusasuminen historiallisen kannattavaa Suomessa

Vuokralle vai omaan? Nämä asiat vaikuttavat asumispäätökseen 13:53
Vuokralle vai omaan? Nämä asiat vaikuttavat päätökseen.

Omistusasuminen on nyt Suomessa kannattavaa ja toteutuneita asuntokauppoja on tapahtunut aiempaa enemmän, kertoo kiinteistönvälitysketju Sp-Koti. 

Sp-Kodin mukaan omistusasunnossa asuva tienaa laskennallisesti asuntotuloa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Tämä johtuu siitä, että asuntojen hinnat ovat kehittyneet ansiotuloja hitaammin ja asuntojen vuokrat taas nousseet selvästi palkkoja enemmän, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Asuntotulo kertoo, kuinka paljon omistusasunnossa asuva joutuisi maksamaan vuokraa vastaavanlaisessa asunnossa asuessaan.

Jos asuntolainan korot, hoitovastikkeet, vakuutukset ja muut kustannukset ovat vähemmän kuin vuokra, omistusasunnossa asuva hyötyy siitä, ettei hän maksa vuokraa asuakseen vastaavassa asunnossa.

Toteutuneita asuntokauppoja aiempaa enemmän

Sp-Kodin mukaan ensiasuntoa etsivien määrä on kasvanut ja toteutuneita asuntokauppoja on aiempaa enemmän. Helmikuisen Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat lisääntyneet selvästi.

Rantasen mukaan edellisen kerran asunnonostoaikeita kuvaava indeksipisteluku on ollut lähes yhtä korkealla kuin nyt vuosina 2011–2012.

– Olen iloinen siitä, että sijoittajien kiinnostuksen laskemisen myötä ensiasunnon ostajat ovat jälleen saamassa jalansijaa asuntomarkkinoilla, hän sanoo tiedotteen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat