Talo haisee mummolalta: Mistä se johtuu – ja onko se vaarallista?

Haiseeko lapsuudenkotisi tai mökkisi mummolalle? Jokaisella meillä on käsitys siitä, miltä vanha talo oikein haisee, mutta harva tietää, mistä ilmiössä on oikein kyse.

Toisin kuin monet luulevat, vanhoihin taloihin liitetty paha haju ei ole homeen, vaan etenkin 1930–1980-luvulla paljon käytetyn puunsuoja-aineen aiheuttama. Kyseinen haju on pistävä ja hyvin epämiellyttävä. 

– Mummolan haju ei ole sellainen romanttinen vanhaan taloon liittyvä haju, vaan se syntyy puunsuoja-aineen, esimerkiksi sinistymisenestoaineen Ky5:n seurauksena, Asumis- ja Terveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö kertoo.

Mikrobiologisen prosessin seurauksena sinistymisenestoaineet alkavat tuottaa pahalta haisevaa tetrakloorianisolia, jonka hajukynnys on äärimmäisen matala, noin neljä nanogrammaa.

Paha haju tarttuu helposti kaikkeen; muoviastioihin, tekstiileihin, ihoon ja lemmikkieläimiin.

– Se ei lähde mistään materiaaleista pesemällä tai otsonoimallakaan pois. Jos siitä haluaa eroon, koko rakennussiipi pitää uudelleen rakentaa. Usein koko rakennus tavaroineen joudutaan hävittämään, Rämö toteaa.  

Terveyshaittoja ihmisille ei ole tutkittu

Vaikka haju on paha, tetrakloorianisoli ei tiettävästi aiheuta terveyshaittoja. Rämö kuitenkin muistuttaa, että terveyshaittoja ei ole tutkittu, eikä kyseiselle aineelle ei ole myöskään asetettu ohjearvoja. Naisen mukaan terveyshaittoja ei siis mitenkään voida arvioida. 

Tetrakloorianisolia ei synny ainoastaan rakenteisiin, vaan ainetta on mitattu paljon myös viineistä ja viinipullojen korkeista.

– Viininystävät tietävät, että pullosta saattaa pöllähtää homeen haju, mutta kyse ei ole homeesta, vaan tetrakloorianisolista. Sitä viiniä ei varmaan silloin enää kukaan juo, Rämö toteaa.

Rämö selittää, että aine kehittyy viiniin korkin luonnollisen mikrobitoiminnan seurauksena.

***


Lue myös:

    Uusimmat