Tällöin kuntoilu pitää viimeistään aloittaa – lue vinkit!

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut valmentaja Matti Heikkilä neuvoo aloittamaan kuntoilun tarpeeksi rauhallisesti ja siten, että harjoittelu sopii liikkujan elämään ja arkeen.

Valmentaja Matti Heikkilän kuntoharjoittelu kannattaisi aloittaa silloin, kun arki alkaa tuntua liian rasittavalta ja stressaavalta.

– Harjoittelun aloittamisen paikka on silloin, kun ensimmäisen kerran kuulee suustaan töiden jälkeen tai illalla "kyllä mä olen väsynyt, mä olen aivan loppu". Silloin pitäisi hälytyskellojen soida itsessä ja myös ystävissä, että nyt on aika aktivoitua, neuvoo Heikkilä.

Heikkilän mielestä ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa kuntoharjoittelua.

Vaikka yli kahdeksankymppinen voi aloittaa harjoittelun. Ihmisen keho ottaa vastaan harjoittelua melkein missä iässä tahansa. Tarkoitus olisi, että löytäisimme ikäryhmittäin ja yksilöittäin sellaisen tavan, joka parhaiten vaikuttaa ihmisen jaksamiseen, toimintakykyyn ja terveyteen, kertoo Heikkilä.

Huonokuntoisen ihmisen kannattaa Heikkilän mukaan aloittaa harjoittelu aina palauttavalla liikunnalla. Arjesta kuormittunutta, väsynyttä ja stressaantunutta kehoa ei kannata rasittaa harjoittelun alussa liikaa.

– Ensimmäiset viikot ja kuukaudet ovat palauttavan liikunnan kautta tapahtuvaa treeniä, jossa puretaan ihmisen kuormittaneisuus ja saadaan keho sellaiseen tilaan, että pystytään lyömään sinne sitten niin sanottua kovaa harjoittelua.

Palauttavaksi liikunnaksi Heikkilä suosittelee kävelyä, rauhallisia iltalenkkejä.

– Jossakin vaiheessa ottaa perheen, ottaa kaverin ja lähtee kävelylle. Kävelyt ovat 10, 15, 20 minuuttisia, ehkä puolituntisia ja niitä on pari, kolme kertaa viikossa. Palauttava liikunta voi olla vesiliikuntaa, ja on monta muutakin vaihtoehtoa, sanoo Heikkinen.

Heikkilän mukaan ei kannata lähteä liikkeelle ajatuksesta, että liikkuessa hien pitäisi virrata ja liikunnan pitäisi tuntua rankalta.

– Pitää lähteä siitä, että liikunta tuntuu kivalta ja se on itselle sopivaa ja että sen parissa viihtyy. Monelle raju rääkkääminen ei sovi ollenkaan, sen voi unohtaa kokonaan, se ei ole edes tarpeellista, muistuttaa Heikkilä.

Miten ylipainoisen ihmisen kannattaisi aloittaa kuntoilu? Katso Heikkilän haastattelu kokonaisuudessaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja