Tällaista peurakolarivideota et ole ennen nähnyt: Jesse vältti rysäyksen täpärästi, vieressä ajaneella ei mitään mahdollisuutta – ei herkille

Ei herkille: Tällaista peurakolarivideota et ole ennen nähnyt 0:16
Ei herkille: Hyvinkääläisen Jessen Teslan kamera tallensi maanantaiaamuna peurakolarin harvinaisesta kuvakulmasta.

Klaukkalassa rysähti maanantaiaamuna pahannäköisesti, mutta henkilövahingoilta tiettävästi vältyttiin. Valtatielle hypänneelle peuralle ei kuitenkaan käynyt hyvin. Emme suosittele videota herkimmille katsojille.

MTV Uutisten tavoittaman hyvinkääläisen Jesse Ketokosken autokameraan tallentui maanantaiaamuna puoli yhdeksän aikoihin varsin poikkeuksellista kuvamateriaalia peurakolarista.

Kolmostietä etelän suuntaan ajaneen Ketokosken auton eteen loikkasi Klaukkalan ohitustien työmaan kohdalla täysin yllättäen pienikokoinen peura. Auton etukamera tallensi, kuinka eläin onnistui luikahtamaan auton edestä niukin naukin, mutta taakse kuvaava sivukamera näytti peuran kurjan kohtalon.

Ketokosken takana vierekkäisellä kaistalla ajaneen Volkswagen Caddyn kuljettaja ei ehtinyt reagoimaan tilanteessa lainkaan.

Peura osui Volkkarin keulaan, minkä seurauksena auton konepelti aukesi ja nousi pystyyn. Onnea oli kuitenkin matkassa, sillä auto pysyi kuljettajan hallinnassa näkyvyyden menetyksestä huolimatta. Ketokosken mukaan kuljettaja sai ohjattua autonsa tien sivuun turvallisesti.

Ketokoski kertoo soittaneensa itse hätänumeroon, jotta viranomaiset kävisivät tarkistamassa sekä peuran että kuljettajan tilan. Törmäys on kuitenkin videon perusteella niin raju, että peuran selviytyminen vaikuttaa äärimmäisen epätodennäköiseltä.

Hätäjarrutusjärjestelmä reagoi ennen kuskia

Autojen turvallisuus on parantunut merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Sekä aktiiviset että passiiviset turvalaitteet ovat vähentäneet merkittävästi henkilövahinkoihin johtaneiden onnettomuuksien määrää ja lieventäneet onnettomuuksien seurauksia. Esimerkiksi hätäjarrutusjärjestelmän on arvioitu vähentävän jalankulkija- ja peräänajo-onnettomuuksia yli 40 prosentilla.

Uudehkoissa autoissa jo varsin yleiset automaattiset hätäjarrutusjärjestelmät toimivat vastaavissa tilanteissa kuitenkin vaihtelevasti. Osa järjestelmistä reagoi pieniinkin eläimiin, mutta osa vaatii videolla näkyvää peuraa suuremman esteen puuttuakseen peliin. Myös etäisyydellä on merkitystä. Jalankulkijoihin ja muihin autoihin ne kuitenkin reagoivat pääsääntöisesti erinomaisesti.

Ketokosken auto on Tesla Model 3. Teslan mukaan automaattinen hätäjarrutus tekee täyden jarrutuksen tilanteissa, joissa eteenpäin suunnattu kamera ja tutka-anturi havaitsevat välittömän törmäysvaaran.

Ketokosken mukaan auto jarruttikin tilanteessa häntä itseään nopeammin ja auttoi välttämään törmäyksen 100 kilometrin tuntinopeudessa.

Automaattinen hätäjarrutustoiminto on tulossa pakolliseksi kaikkiin uusiin henkilö- ja pakettiautoihin vaiheittain vuosina 2020–2025.

Automaattista hätäjarrutusta pidetään autoalalla merkittävimpänä turvallisuusinnovaationa sitten ajovakauden hallintajärjestelmän (ESC) ja turvavyön.

Lue myös:

    Uusimmat