Tällaista on eläinesiintyjien arki sirkuksessa!

Sirkus saapui pääkaupunkiin: tänä syksynä Helsingin Kaisaniemessä voi bongata hevosia tai peräti kameleita. Millaista on eläinesiintyjien elämä ja työ?

Kamelit nauttivat aurinkoisesta syyspäivästä samalla, kun niiden kouluttaja Ignat Ignatov juttelee puhelimessa toimittajan kanssa. Illalla pyörähdellään piruetteja yleisön edessä, mutta sitä ennen on aikaa haukata happea.

Sirkus Finlandiassa on vuosien varrella nähty niin elefantteja kuin merileijoniakin, mutta tänä kautena estradilla vilistää neljä kamelia, kaksi hevosta ja minihevonen Hugo. Ignatov kertoo työskennelleensä sirkuseläinten parissa jo vuodesta 1983. Myös itse kamelit ovat melkoisia konkareita: sirkusammattilaiset Rocky, Sheikki, Fatima ja Adriana ovat esiintyneet ympäri Eurooppaa jo useita vuosia. Illalla nähtävä show'kin on pitkän harjoittelun tulosta.

– Eläimet ovat omia yksilöitään, kuten ihmisetkin. Jotkut oppivat asiat nopeasti, toiset tarvitsevat enemmän aikaa. Esityksen harjoitteluun voi mennä puoli vuotta, tai vuosi ja puoli. Painostamalla niitä ei saa tekemään sitä, mitä haluat, Ignatov kertoilee.

Ignatovin mukaan kamelit ja hevoset nauttivatkin suuresti työstään. Onnistunutta show'ta juhlitaan herkuilla.

– Palkkioksi ne saavat sokeria, porkkanoita ja omenia, Ignatov paljastaa.

Joka hevonen voi oppia sirkustemppuja

Kiertueella sirkusväen päivä voi alkaa jo viideltä, kun teltat ja tallit kootaan kasaan, jäljet siivotaan ja suunnataan tien päälle. Aamutoimien jälkeen eläimet ruokitaan ja ne pääsevät jaloittelemaan. Ulkoilun jälkeen siistiydytään ja valmistaudutaan esiintymiseen. Mikäli show on sujunut ongelmitta, ei harjoitussessioita juuri tarvita.

Ignatovin mukaan sirkuseläimen uralle ei ole erityisiä vaatimuksia. Uraansa aloittelevat eläimet esiintyvät ensin helpoissa ohjelmanumeroissa ja totuttelevat musiikkiin, yleisöön, taputuksiin ja valoihin.

– Mikä vain hevonen voidaan opettaa esiintymään sirkuksessa, se riippuu vain ohjelmanumerosta, Ignatov vakuuttaa.

Kamelit ja hevoset nähdään estradilla yhtä aikaa, ja eräässä ohjelmanumerossa hevonen esimerkiksi hyppää kamelien yli. Eläinkollegat viettävät vapaa-aikaakin yhdessä.

– Kamelit ja hevoset tulevat mielestäni toimeen oikein hyvin. Ne viettävät paljon aikaa yhdessä ja ainakin sietävät toisiaan, Ignatov pohtii.


Sirkus Finlandian ohjelma vaihtuu vuosittain, joten ensi kautena mukana nähdään muita eläimiä. Kamelit puolestaan jatkavat uraansa jossain toisessa sirkuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja