Tällaisia olivat Studio55:läisten ikimuistoisimmat joulut ulkomailla!

Finnmatkojen joulukilpailun aiheena oli kokemus joulun vietosta ulkomailla. Vastauksia tuli yhteensä reilut 4000 kappaletta, joista kokosimme tähän juttuun Studio55:läisten muistorikkaimmat hetket. Joulu voi tuntua joululta myös Suomen rajojen ulkopuolella. Joissain tapauksissa valkeata joulua jäätiin kuitenkin kaipaamaan.

– Koh Taon saarella pienen kalliovuoren huipulla bungalowissa huikean tähtitaivaan alla, mankasta Kate Bushin The Red Shoes'ia ja siamilaisten kissojen naukumista kuunnellen. Se joulu ei unohdu. Alla meri kohisee rantakallioihin ja suhisee hiekkarantaan. Ikimuistoiseen jouluuni ulkomailla sisältyi paljon lomailua joulua unohtamatta.

– Oma ikimuistoinen jouluni ulkomailla liittyy Meksikossa vietettyyn vaihto-oppilasvuoteen. Kokemus on siinä mielessä unohtumaton, että lunta ei ollut ja koko ruokatraditio oli erilainen. Ihmiset eivät myöskään rauhoittuneet jouluaattona vaan puolen yön jälkeen lähdettiin ravintolaan jatkamaan joulua.

– Olen ollut sekä lännessä, että idässä. Ja aina on ollut ikävä Suomen valkoista joulua ja kotimaata!

– Olimme perheen kanssa Floridassa, Miami Beachillä viettämässä joululomaa vuonna 1998. Oli vähän outoa, kun oli +30 astetta ja täysi kesä, mutta ei se keli tai lumi sitä joulutunnelmaa tee. Läheisten ihmisten kanssa oleminen luo joulutunnelman, oli paikka mikä tahansa. Eikä sitä paitsi ainakaan Etelä-Suomessa ole valkoisia jouluja juuri enää ollut viime vuosina.

– Olin vaihto-oppilaana Ranskassa viime vuosisadalla. Hämmentävää oli, että jouluaattona kaupat olivat normaalisti auki. Alkuillasta herkuttelimme ystäväni kanssa sukulaisten joulupaketeista suomalaisia herkkuja, jonka jälkeen suunnistimme elokuviin. Se oli erilainen jouluni.

– Olin aupairina Worthingissa, Englannissa jouluna 1987. Jouluaatto on siellä ihan tavallinen arkipäivä. Minulla oli valtava

koti-ikävä.

Joulupäivän aamuna sain herätyksen jo kello neljä. Perheen lapset olivat valmistaneet minulle ja vanhemmilleen aamiaisen. Olin väsynyt, mutta totta kai myös iloinen ja liikuttunut. Aamiaisen jälkeen mentiin takaisin nukkumaan, ja herättyämme uudestaan pukki oli käynyt ja tuonut valtavan kasan lahjoja. Minäkin sain rannekellon.

Päivällä käytiin pubissa drinkillä. Siellä oli oikein ihana tunnelma; ihmiset halailivat toisiaan ja vaihtoivat lahjoja. Sieltä jatkoimme isovanhempien luokse, jossa olivat koolla kaikki lapset ja lastenlapset. Söimme jouluaterian, johon kuului kinkkua, kalkkunaa, perunoita, kastiketta, herneitä ja jälkiruoaksi joulukakkua. Illalla pelasimme lautapelejä, ja minä voitin Trivial Pursuit -pelin kysymyksellä, kuka oli Flying Finn. Sattuipa sopivasti. Joulu Englannissa oli erilainen kuin koti-Suomessa, mutta ihana, lämminhenkinen ja kaunis. Muistan sen joulun ikuisesti.

– Joulu aupair-perheen luona Skotlannissa oli ikimuistoinen kokemus! Taisi aupair olla enemmän innoissaan joulusta, kuin mitä perheen 7-vuotias poika! Suomalaiseen perinteiseen jouluun verrattuna skotlantilainen joulu oli kuitenkin erilainen. Joulupukille jätettiin mm. tölkki Guinnesiä, brittiläinen "mince pie" sekä sillä kertaa myös suomalainen joulutorttu. Se oli myös ensimmäinen lumeton jouluni, vettä satoi ja nurmikko vihersi perinteiseen skotlantilaiseen tyyliin.

– Menin vanhempieni luokse Uruguaihin joulun viettoon. Grillasimme kokonaisen sian ja pöydässä oli myös graavi- ja grillattua lohta. Laatikot korvasivat bataatti-porkkana muhennos. Puolelta öin saapuivat argentiinalaiset ystävämme. Lauloimme, tanssimme ja nauroimme aamuun saakka.

– Joulu anopin luona Unkarissa! En unohda ihan heti, enkä kyllä ota uusiksikaan!

– Tansanian Zanzibarilla, Kendwarockissa. Kendwarockin omistaa suomalainen nainen yhdessä tansanialaisen miehen kanssa. Paikallisesta havusta oli koristeltu joulukuusi. Jouluruokana oli riisiä, grillattua kanaa ja hieman suomalaista laatikkoa, joka oli valmistettu paikallisesta bread fruitista, joka on perunan tapainen juures. Rantahiekka oli valkoista kuin lumi ja tunnelma oli oikein lämmin ja mukava. Miellyttävä kokemus.

– Olin joulun vuonna 2001 Arabiemiraateissa. Ystäväni oli siellä töissä, joten minulla oli mahdollisuus asua hänen luonaan. Hän oli onnistunut hankkimaan rosollia, joulukalaa ja porkkanalaatikkoa. En kylläkään kaivannut edes sen kummempia jouluruokia, minulle riitti ihana auringonpaiste. Oli hyvin eksoottista käydä jouluaattona uimassa meressä, kun veden lämpö oli noin 25 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja