Tällaisia esineitä suomalaisilta poistetaan turvatarkastuksissa

Pokaaleja, pakasteita ja patruunoita – nämä esineet eivät läpäise lentokentän turvatarkastusta. Millaisia muita esineitä matkustajilta tarkastuksessa poistetaan ja miksi?

– Yleisimmin käsimatkatavaroista poistetaan teräviä, pistäviä, leikkaavia ja viiltäviä esineitä, Helsinki-Vantaan lentokentän turvatarkastuksista vastaava palvelupäällikkö Jani Välimäki kertoo.

Esimerkiksi hedelmä- ja taskuveitsiä, kynsisaksia ja virkkuukoukkuja joudutaan poistamaan matkustajilta melko usein, Välimäki luettelee.

– Kyse ei ole siitä, että niitä yritetään viedä, vaan että ne ovat unohtuneet matkatavaroihin, hän kuitenkin huomauttaa.

Laittomia tai todella vaarallisia esineitä laukuista löytyy harvakseltaan.

– Metsästysretken jäljiltä matkalaukkuun on voinut unohtua esimerkiksi patruunoita.

Iso esine voidaan tulkita astaloksi

Välitalon mukaan ihmiset ovat hyvin perillä turvallisuusmääräyksistä. Toisinaan kuitenkin voi olla vaikea ymmärtää, miksi jotain esinettä ei saa viedä koneeseen.

– Esimerkiksi jostain isosta esineestä voidaan tulkita, että sitä voisi käyttää astalona. Vaikka iso vaasi tai pokaali voi olla tällainen. Yleensä matkustajalle tarjotaan näiden kuljettamista ruumaan menevässä laukussa.

Jotkut haluaisivat kuljettaa käsimatkatavaroissaan myös isompia urheiluvälineitä, mutta esimerkiksi skeittilaudan kanssa ei saa viilettää portille asti. Myös vaikkapa sauvat ja mailat voivat olla vaarallisia matkustamossa.

Nesteiden kuljettamiseen pienissä erissä ja muovipusseissa ihmiset ovat jo tottuneet, mutta monelle tulee yllätyksenä, ettei esimerkiksi pakasteita saa kuljettaa käsimatkatavaroissa.

– Ruokapakasteet tulkitaan nesteiksi, Välimäki huomauttaa.

Etenkin joulunaikaan monien ruokatuliaisten matkanteko tyssää turvatarkastukseen.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja