Tällaisesta vatsakivusta on syytä huolestua

Milloin vatsakivut pitäisi tutkituttaa? Lääkäri vastaa.

– Suurin osa vatsakivuista on niin sanottuja toiminnallisia vatsavaivoja: ohimeneviä nipistelyjä, muljahteluja ja turvotteluja. Ne tulevat ja menevät riippuen hyvin paljon siitä, mitä lähiaikoina on syönyt ja juonut ja onko liikkunut vai ei, gastrokirurgian erikoislääkäri ja dosentti Arto Rantala Tyksistä sanoo.

Usein ihminen löytää itse syyn harmittomiin vatsavaivoihin.

– Omatunto rupeaa kolkuttamaan ja kertoo, mistä kipu johtuu. Normaaleina voi pitää vaikka ylensyönnin jälkeen ilmeneviä vatsavaivoja. Harmittomat vatsakivut eivät haittaa kääntymistä, liikkumista tai yleistä olemista.

– Lievät vatsakivut liittyvät harvoin mihinkään sairauteen, ja niitä voi hoitaa kotikonstein. Esimerkiksi tilapäinen ummetus laukeaa yleensä ruokavaliomuutoksilla, luumumehulla ja käsikaupasta saatavilla nestemäisillä ummetuslääkkeillä. Peräruiskeiden käyttö omin päin ei ole kovin suositeltavaa.

Joissakin tapauksissa kipeän vatsan taustalta voi löytyä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, sappikivet, mahahaava, keliakia, laktoosi-intoleranssi, tulehduksellinen suolistosairaus, gynekologinen sairaus tai vatsan ulkopuolinen syy, kuten sepelvaltimotauti. Syöpäkin voi oireilla vatsavaivoina. Milloin vatsakivusta on syytä huolestua?

– Jos kipu on toistuvaa ja voimakasta. Varsinkin, jos kipu pahenee, asia on syytä tutkituttaa. Aihetta tilanteen selvittämiseen voi olla myös, jos ihmisellä on jokin perussairaus tai kipu ilmenee tiettyyn ruokaan liittyen, Rantala vastaa.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat